COVID-19 salgınının ilk dönemlerinde bilim insanları, COVID-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün hücrelere nasıl girip enfeksiyona sebep olduğunu belirlemişti. Mevcut bütün COVID-19 aşıları ve antikor tabanlı tedaviler, hücrelere giden ve ACE2 adı verilen bir reseptörün gerektiği bu güzergâhı bozmak üzere tasarlanmıştı.
Şimdiyse St. Louis – Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, tek bir mutasyonun SARS-CoV-2’ye hücrelere başka bir güzergâhtan girme kabiliyeti sağladığını keşfetmişler; bu güzergâhta ACE2 gerekmiyor. Alternatif bir yol kullanabilme kabiliyeti, COVID-19’un antikorlardan veya aşılardan kaçma olasılığını akla getiriyor ancak araştırmacılar böyle bir kaçışa yönelik herhangi bir kanıt bulmamış. Fakat yapılan keşif, virüsün beklenmedik şekillerde değişebildiğini ve yeni yollar bularak enfeksiyona sebep olabildiğini gösteriyor. Çalışma üç gün önce Cell Reports bülteninde yayımlandı.
Moleküler biyoloji yardımcı profesörü ve eş yazar Dr. Sebla Kutluay, “Bu mutasyon, virüs insan nüfusunda gezdikçe çok sayıda değişim geçiren noktalardan birinde meydana gelmiş” diyor. Alternatif reseptörler ve bağlanma unsurları, ACE2’ye bağımlı girişi çoğu zaman kolaylaştırmış. Fakat bu durumda, virüsün kilit bir hücre tipine (insan akciğer hücresi) bulaşmasını sağlayan alternatif bir yol keşfettik. Virüs bu kabiliyeti, popülasyonda ortaya çıktığını bildiğimiz bir mutasyon yoluyla kazanmış. Bu konuda kesinlikle daha fazla şey öğrenmemiz gerekiyor.”
Tamara Bhandari/Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.