Dişlerimiz gündelik olarak fırçalamak toplumumuzda o kadar yerleşik bir hal aldı ki, ağız temizliği artık çoğu yetişkin için kökleşmiş bir huya dönüştü. Fakat aslında, dişlerimize düzgün şekilde bakıp bakmadığımızı pek düşünmüyoruz. Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, doğru yapılmadığı takdirde sağlığa zararlı olabilir. Dolayısıyla bu bilimsel tavsiyeyi kullanarak, temizlik faaliyetinizi yeniden değerlendirin. Dişleriniz bunun için size teşekkür edecek.
İlk önce kötü haber: Washington Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde diş hekimi ve ağız sağlığı profesörü olan Philippe Hujoel’e göre ne diş fırçalamak, ne de diş ipi kullanmak, çürüğü önleme yönünden önemli ve bilimsel açıdan kanıtlanmış bir etki oluşturmuyor. (Bununla beraber, bazı diş macunlarının içindeki florür dişlerinizi güçlendiriyor.) Bunun yerine çürüklerden kaçınmanın en iyi yolu, şeker ve diğer basit karbonhidratlardan mümkün olduğunca kaçınmak. Ancak bu, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı hepten bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Her iki faaliyet de dişlerinizin temiz olmasını ve estetik açıdan hoş durmasını sağlıyor (ayrıca dişlerinizin arasına yapışan serseri brokoliler ile diğer yiyecek parçacıklarını ortadan kaldırıyor).
Hujoel, diş uzmanlarının ağız sağlığı konusunda belli bir rutin önermeden önce, bu önerilerin diş sorunlarını önlediğini gösteren (sağlam bilimsel bulgularla desteklenmiş) uzun vadeli çalışmalar yürütmeleri gerektiğini söylüyor. Biz bu araştırmaları bekleyeduralım, mevcut bilimsel bulgulara göre diş ipi ve diş fırçası en iyi nasıl kullanılmalı?
Hujoel’e göre dişlerinde dolgu olmayan veya onarıcı tedavi görmemiş kişilerin diş ipini sadece dişlerinin arasına bir şey sıkıştığı zaman kullanması yeterli olabilir. Diş ipiyle temizlik yaparken, dişlerinizin arasındaki alanlarda en düşük miktarda travma oluşturmaya dikkat etmenizi tavsiye ediyor Hujoel. “İpin dişlerin temas noktalarına gelmesine izin vermemelisiniz” diyor. Diğer bir ifadeyle, ipi diş etlerinize çarpacak kadar kuvvetli çekmeyin. Eğer böyle yaparsanız, diş etleriniz birkaç gün sızlar.
Fakat agresif diş ipi kullanımının meydana getirdiği tek sorun sızlama değil. Eğer her gün ve her yıl böyle yaparsanız, ipin tekrarlı şekilde çarpması diş etlerinizin geri çekilmesine ve dişlerinizin arasında boşluklar oluşmasına sebebiyet verebilir. Diş arasındaki siyah üçgenler şeklinde adlandırılan bu alanlar, yiyeceklerin takıldığı yerler haline dönüşebilir. Bu alanlar bir kez oluştuğunda kalıcıdır ve geri döndürülemez. Hatta dişinizin kök kısımlarını bile açığa çıkarabilirler ki bu noktada diş ipi kullanmak, o bölgede toplanan besin parçacıklarının alınması için bir ihtiyaç haline gelir. Hujoel, tüm bu muhtemel zararlı sonuçlardan kaçınmak için ipin dişler arasındaki temas noktasında mümkün olduğu kadar nazik kullanılması gerektiğini söylüyor. Besin parçacığı kaldırıldığında, görev tamamlanmış demektir.
Hujoel, fırçalama için ise florürlü bir diş macunu kullanılmasını öneriyor çünkü florürün, diş çürüklerini önlemede etkili olduğu kanıtlanmış. Fakat sonrasında ağzınızı suyla çalkalarsanız, bu florürün birçoğu suyla beraber gidebilir. Peki uygun fırçalama şekli nasıl olmalı? Diş ipi kullandığınız zaman gösterdiğiniz aynı özen ve hassasiyeti, fırçalamada da göstermeniz gerekiyor. Fırçayı çok sert bastırmayın; amaç, dişi istenmeyen plak ve besin ürünlerinden temizlerken florür uygulamak.
Bu yüzden diş ipi kullanmanın ve diş fırçalamanın dişlerimiz üzerinde ne gibi etkiler oluşturduğunu gösteren daha sağlam, kanıta dayalı ve uzun vadeli çalışmalar yapılana kadar, siz siz olun, ağız sağlığınızı korurken mümkün olduğu kadar kibar olun. Sonuçta, başka bir öğütme takımınız yok.
Yazar: Claire Maldarelli/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.
Gunluk yasantimida vucudumuzun cok az bir bolumu agiz ve disler kada cok rol ustlenir. Kendimizi ifade ederken yaptigimiz en onemlu hareketlerin cogu dislerimizi one cikarir. Saglik icin son derece onemlu ilan disler tiyeceklrin sindirilmesi surecinde ilk safhadan sorumludurlar. Dislerin sadece kucuk saglik sorunkarina yol actigini dusunuruz ancak dis ve agiz bizukluklaru yasantigi degisik aculatda etkileyebilir. Dislerin yapisina ve disetkerinin durumuna gore yumusak veye orta serlikteki uygun yuvarlak uclu kil yapisina sahip firca secilir. Dis ipilerin ise mumlu veya mumsuz cesitlerinden biri secilip onerilebilir. Son yapulan bazi arastirmalarda disipinin sagliga olan katkisi tartirma konusu olup negatif tavir alinmistir