Betonun İçerisinde Yaşayan Bakteri Türü

0
Fotoğraf: Justus Menke/Unsplash

Bazı bakteri tipleri, yaşanması en zor şartlarda hayatta kalabilecek kadar çetin. Yeni bir araştırmaya göre, bu yerler arasında beton da bulunuyor. Mikroplar bu kuru, konuk sevmez yapı malzemesinde hayatta kalmanın yanısıra gelişip çoğalabiliyorlar da.

mSystems bülteninde yayımlanan araştırmaya göre bakteri, yapısal kusurlara yol açabilen nem kaynaklı alkali-silika tepkimelerinde (veya ‘beton kanserinde’) erken uyarı sağlayabilir. Hatta bu bakteriler sayesinde köprü ve yollardaki hasarları bile tamir edebiliriz.

Önceki çalışmalarda bakterilerin betonlarda ev yapabildiği görülmüşse de, bilim insanları yeni çalışmada hangi mikropların mevcut olduğuna ve mikrop topluluklarının zamanla nasıl değişebildiğine daha yakından bakmak istemiş.

Delaware Üniversitesi’nde çalışan mikrobiyolog Julie Maresca, “Betondaki mikroplar hakkında aslında hiçbir şey bilinmiyor” diyor. “Dünyada en yaygın kullanılan yapı malzemesi olmasına karşın, içinde ne yaşadığı konusunda hiçbir fikrimiz yok.”

“Islak ortamlarda, kanalizasyon sistemlerinde, köprü kazıklarında yaşıyorlar ve yüzeylerdeki mikropların yapıları zayıflatabileceğini biliyoruz. Peki içerisinde ne var ve bir şey yapıyor mu? Bize bir şey söyleyebilir mi?”

Maresca ve takımı, çalışma için her biri yaklaşık bir litrelik şişe boyutunda olan 40 beton silindir örneği kullanmış. Bazılarında standart beton karışımı (yıkıcı alkali-silika tepkimelerine yatkın) kullanılırken, diğerlerinde bu tepkimelere karşı koruma sağlaması için tasarlanan değişik bir formül kullanılmış.

Çalışmada kullanılan beton numuneleri. Fotoğraf: Delaware Üniversitesi

Laboratuvarın çatışında iki yıl düzenli gözlem yapıldıktan sonra, numuneler üzerinde yapılan DNA analizinde keşfedilen en yaygın bakteriler Proteobakter, Firmicutes ve Aktinobakteriler olmuş. Bu bakterilerin yaklaşık yüzde 50-60’ı, araştırmacıların söylediğine göre ham maddelerden geliyor; özellikle de çakıllı kumlardan.

Araştırmacılar, bakteri çeşitliliğinin zamanla düştüğünü fakat bazı bakteri tiplerinin mevsimler değiştikçe geri döndüğünü gözlemlemişler; bu durum, besin kaynaklarının da değiştiğini gösteriyor olabilir.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz