Geçtiğimiz günlerde hakkında hiçbir şey bilmediğimiz bir gezegenin güneş sistemimizde var olduğu hakkında haber yapmıştık. Onu müstakbel 9. gezegen olarak tanıtmıştık. Ancak bu güçlü teorinin ardından akıllara birçok soru geldi. Bu yazımızda sizle birlikte bu soruları tartışacağız.
Böyle Büyük Bir Gezegen Nasıl Gözden Kaçar?
Eğer X gezegeni varsa, Güneş’den 30 milyar km uzaklıkta. Dünya ise Güneşe sadece 150 milyon km uzaklıkta. Pluton ise 6 milyar km uzaklıktaydı ve oraya yolladığımız uzay aracı yaklaşık 40 yıl boyunca yolculuk yapmıştı. Yani, X gezegeni gerçekten çok ama çok uzakta.
NASA’da çalışan Jim Green bu konu hakkında “Bahsettiğimiz şeyler çok ama çok büyük sayılar. Elimizdeki teknoloji ile onu gözleyebilmek için biraz daha çalışmalıyız” diyor.
Nasıl Şüpheci Olmalıyız?
Brown ve Batygin hesaplamalarında ne kadar dikkatli olsalar da, bilim insanları bir hata olmuş olabileceğini düşünüyor. “Herkes bu konuya şüpheli yaklaşmalıdır çünkü bu uzay zaman bükümünde yanlış alarm vermiş olabiliriz. Ancak umuyoruz ki ikilinin teorisi doğrudur” diyor Green.
Pluton hakkında 1930’dan beri birçok bilgiye sahiptik ancak Yeni Ufuklar uzay aracı Pluton’un yörüngesinin sandığımızdan 1000 km daha önde veya arkada olduğunu gösterdi. Yani bir gezegenin yörüngesini hesaplamak gerçekten de çok zor. X gezegenin varlığı da yörüngesi sayesinde keşfedildiğine göre, şüpheci olmamamız için hiçbir neden yok.
Orada Olup Olmadığını Nasıl Öğreneceğiz?
Brown ve Batygin’in hesaplamaları çoktan bilim insanlarının elinde. Bahsi geçen yörüngeyi gözlemlemeye başladılar. NASA’nın Geniş Açılı Kızılötesi Araştırma Kaşifi (WISE) merkezinde yapılan bu gözlemlerde yörüngeye sıcaklık dalgaları yollanıyor ve dalgalar bir cisme ulaştığında WISE’nin kızılötesi sensörleri sinyalleri tespit ediyor.
Sonraki aşama ise X gezegenine güçlü bir teleskop ile bakmak olacak. Brown ve Batygin çoktan Hawaii’deki Subaru teleskopu ile işe koyuldu.
Henüz gezegenin ne kadar büyük olduğunu bilmiyoruz. Brown ve Batygin ikilisi Dünya’nın 10 katı büyüklükte olduğunu iddia ediyorlar. Eğer doğruysa aradığımız gezegen ya küçük ancak çok yoğun bir gezegen veya bir gaz devi.
Başka Ne Olabilir?
“Yörünge dinamiği bazen bilardo gibidir. Gezegenler birbirine çarpar ve her şey değişir. Ancak uzayda işin içine çekim de girer. Yerçekimi gezegenlerin yörüngesini değiştirir” diyor Green. Bu 6 gezegenin yörüngesini neyin etkilediğini söylemek için erken. Bahsedilen X gezegeni en güçlü teori. Güçlü kanıtlarla desteklenen bir teori ancak hala net bir şey söylemek imkansız. Fakat başka bir gezegen bulmak gerçekten de muhteşem olacak!