Kısa cevap: Evet ama başınıza bela olurdu.
Southern California Üniversitesinde çalışan uzay yolculuğu bilimi profesörü Mike Gruntman, “Ahşap, kuvvet bağlamında oldukça iyidir” diyor. İlk uçaklar, ta 1930’ların başlarına kadar tahtadan yapılmış. (Ahşap denizaltılar da varmış). Gruntman, roketle fırlatılmanın baskısına dayanabilecek ahşap bir uzay aracı yapmanın mümkün olabileceğini düşünüyor.
Fakat ahşaptan geminiz uzaya vardığı zaman birçok sorunla karşılaşırdınız. Öncelikle, organik madde bir hayli su içerir. Bu sular, boşluk ortamında dışarı sızıp buharlaşır ve uzay aracının yapısını etkileyebilir; özellikle de vida ve bağlantı parçalarının takılı olduğu yerlerde… Bu süreç haftalar ya da aylar sürse bile uzay aracının bütünlüğü tehlikeye girebilir.
Hepsi bu kadarla da bitmiyor. “Bir uzay aracının yapısı, sadece her şeyi bir arada tutmaya yaramıyor” diye açıklıyor Gruntman. Yapı, iki diğer önemli rolü de yerine getiriyor. Birincisi, ısıl iletkenlik sağlıyor ve böylelikle sıcaklık, araç yüzeyinin tamamına dağılabiliyor. Bu durum özellikle, uzay aracının bir tarafı doğrudan güneş ışığına maruz kalırken diğer tarafı karanlıkta kaldığında veya bir uçtaki iticiler ateşlendiğinde önem taşıyor. Uzay aracının gövdesi yeterli derecede iletim sağlamıyorsa (ki örneğin alüminyum yerine ladin veya ceviz ağacından yapılırsa böyle olabilir), o zaman uzay aracının belli parçalarında biriken yoğun ısı pillere ve diğer önemli bileşenlere zarar verebilir.
İkinci olarak ise yapının elektriksel iletkenlik sağlaması gerekir çünkü bu sayede uzay aracının topraklanmasına olanak tanıyıp, yük birikimine karşı koruma sunar. Ahşap bir uydu 500 km yükseklikteki yörüngede dolaşıyor olsaydı, oluşan bu aşırı yük etraftaki plazmaya yayılırdı. Fakat ahşabın yetersiz seviyedeki iletkenliği, daha yüksek irtifadaki yörüngelerde bir felakete dönüşebilir. Ahşap eskidikçe gaz da yayar ve bu yüzden hassas algılayıcılara veya diğer cihazlara zarar verebilir. Son olarak da ahşap alev alabilir. “Eğer içinde insan olan bir uzay aracı tasarlasaydım” diyor Gruntman, “onu yanmayan malzemelerden yapardım.”
Yazar: Daniel Engber/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.