Günümüzdeki Japon Popülasyonu, Üç Bölümlü Genetik Kökene Sahip

0
Fotoğraf: David Edelstein/Unsplash

İnsan kemiklerinden çıkarılan antik DNA, Japonya’daki günümüz popülasyonlarının üç bölümlü genetik kökenleri olduğuna dikkat çekerek erken dönem Japon tarihini yeniden yazıyor. Bulgular, iki genomik ataya yönelik daha önce kabul edilen görüşleri düzeltiyor.

Yeni dizilenen on iki antik Japon genomu, günümüz popülasyonlarının aslında erken dönem yerli Jomon avcı-toplayıcı-balıkçıların ve göçmen Yayoi çiftçilerinin genetik imzalarını sergilediğini gösteriyor. Fakat aynı zamanda, kültürleri 3’ncü ve 7’nci yüzyıllar arasında Japonya’da yayılan Kofun halkıyla ilişkili üçüncü bir genetik bileşen daha ilave ediyor.

İnsanlar, Japon takımadasını en az 38.000 yıldır işgal ediyor. Fakat Japonlar sadece son 3.000 yılda hızlı değişimler geçirmiş. Başlangıçta yiyecek aramaktan pirinç çiftçiliğine geçen Japonlar, daha sonra ilerleyerek teknolojik yönden gelişmiş yayılmacı bir devlete dönüşmüş.

Uzun süredir devam eden önceki hipotez, anakarada yaşayan Japon nüfuslarının yerli Jomon avcı-toplayıcı-balıkçılar ile sonrasında Yayoi çiftçilerinin soyundan türediğini öne sürüyormuş. Jomonlar Japon adasında 16.000 yıl ila 3.000 yıl kadar önce yaşamış. Asya kıtasından göç eden Yayoi çiftçileri ise MÖ 900 civarından MS 300’e kadar Japonya’da yaşamış.

Fakat çiftçilik öncesi ve sonrası dönemlerde yaşayan insanların kemiklerinden alınan ve yeni dizilenen 12 antik Japon genomu, yayılmacı Kofun dönemi sırasında Doğu Asya’daki ataların geldiği bir bölümü de gösteriyor. MS 300’den 700’e kadar süren bu dönemde, Japonya’da siyasi merkezileşme görülmüş.

Bulgular Science Advances bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Kaynak: Dublin – Trinity Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz