American Heart Association (JAHA) bülteninde yayımlanan bir çalışmada, orta yaş ve üstü kadınlara daha genç kadınlara ve her yaştan erkeklere kıyasla daha sık (10 kata kadar daha fazla) kırık kalp teşhisi konduğu ileri sürülüyor.
Sıklıkla stres ya da kayıp ile tetiklenen kırık kalp sendromu, uzun vadeli kalp zedelenmesine veya kalbin işlevinde zayıflamaya yol açabiliyor.
Araştırma ayrıca nadir görülen bu durumun daha yaygın bir hal aldığını ve görülme sıklığının, COVID-19’dan çok önce sabit şekilde artış sergilediğini söylüyor.
Çalışmanın eş yazarı ve Smidt Kalp Enstitüsü Kalp Bilimi Bölümünün Sağlıklı Yaşlanma Araştırma Enstitüsü başkanı Dr. Susan Cheng, “Küresel COVID-19 salgını kadınlara yönelik pek çok zorluk ve stres unsuru oluştursa da, bizim araştırmamız Takotsubo teşhislerinin bu salgından çok önce yükselişte olduğunu gösteriyor” diyor. “Bu çalışma, kalp-beyin bağlantısının genel sağlık üzerinde oynadığı hayati rolü daha da fazla doğruluyor; özellikle de kadınlarda.”
Veriler kadınlara erkeklerden daha sık teşhis konduğunu doğrularken, 50-74 yaş arasındaki kadınlara diğer herhangi bir nüfus grubuna kıyasla en az 6 ila 10 kat daha fazla tanı konduğunu da gösteriyor. Takotsubo kardiyomiyopatisi her iki cinsiyette de sabit şekilde artsa da, en yüksek vakalar %83,3’lük bir oranla kadınlarda görülüyor; özellikle de 50 yaşın üstündekilerde.
Kaynak: Cedars-Sinai Tıp Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.
Tansiyon anx.general