Kırılmaz Ekranlara Giden Yolda Önemli Gelişme

0
Işıldayan alaşımlı camlar. Fotoğraf: Queensland Üniversitesi

Kırılan telefon ekranları, Queensland Üniversitesinde yürütülen ve devrim niteliği taşıyan bir araştırma sayesinde artık geçmişte kalabilir. Bulgular bugün Science bülteninde sunuldu.

Dr. Jingwei Hou, Profesör Lianzhou Wang ve profesör Vicki Chen’in öncülüğünde çalışan küresel bir araştırma takımı, aydınlatma LED’leri ve akıllı telefonlar ile televizyon ve bilgisayar ekranları için yeni nesil alaşım camlar üretmeyi sağlayacak bir teknoloji ortaya çıkarmış.

Bulgular, kırılmaz olmalarının yanısıra kristal berraklığında görüntü kalitesi de sağlayan cam ekranların üretilmesini mümkün kılacak.

Dr. Hou’ya göre bu teknoloji, perovskit nanokristal teknolojisinde meydana gelen büyük bir sıçrama niteliğinde çünkü araştırmacılar, daha önce bu teknolojiyi sadece kupkuru bir laboratuvar ortamında oluşturabilmiş.

“Yayılım yapan malzemeler, kurşun-halojenür perovskitler adı verilen nanokristallerden yapılıyor” diyor Hou. “Güneş ışığını toplayıp, yenilenebilir elektriğe dönüştürebiliyorlar; düşük maliyetli ve yüksek verimli yeni nesil güneş hücreleri ile ışıklandırma gibi umut vadeden pek çok uygulamada hayati bir rol oynuyorlar.

“Maalesef, bu nanokristaller ışığa, ısıya, hava ve suya karşı son derece hassas; havadaki su buharı bile mevcut cihazları dakikalar içinde bozuyor.

“Kimya mühendisleri ve malzeme bilimcilerden oluşan takımımız, bu nanokristalleri gözenekli camla sarmayı sağlayan bir işlem geliştirdi.

“Malzemelerin verimini artıran ve malzemeden zehirli kurşun iyonlarının sızmasını önleyen bu işlem, malzemelerin dengeli hale getirilmesinde kilit önem taşıyor.”

Dr. Hou, teknolojinin ölçeklenebilir nitelikte olduğunu ve pek çok uygulamaya kapı araladığını belirtiyor.

“Günümüzde QLED veya kuantum noktalı ışık yayan diyot ekranlar, görüntü ve performans bakımından en iyi teknolojiler olarak görülüyor” diyor.

“Büyüleyici nitelikte görüntü kalitesi ve dayanıklılık sağlayan yeni araştırma, bu nanokristal teknolojisini geliştirmemizi mümkün kılacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz