Göz Bebekleriniz Varken Hesap Makinesine Ne Gerek Var? Gözlerimiz Miktarları Tespit Ediyor

0
Fotoğraf: salvatore ventura/Unsplash

Niceliği algılamak için kullandığımız mekanizmalar, göz bebeklerimizde yer alıyor. Bu bilgi, Sidney Üniversitesi Psikoloji Fakültesinin İtalya’daki Pisa ve Florence Üniversiteleriyle ortaklaşa yürüttüğü ve iki hafta önce Nature Communications bülteninde yayımlanan bir çalışmanın sonucu.

Sidney ve Florence Üniversitelerinde çalışan eş yazar Profesör David Burr şöyle aktarıyor: “Etrafa baktığımızda, bir sahnenin şeklini, boyutunu, hareketini ve rengini kendiliğinden algılıyoruz. Yine aynı kendiliğindenlik ile gözümüzün önündeki cisimlerin sayısını algılıyoruz. Diğer çoğu memeliyle paylaştığımız bu kabiliyet, evrimsel temelli bir şey: Ağaçta ne kadar elma bulunduğu veya kaç tane düşmanın düşmanın saldırdığı gibi önemli nicelikleri çabucak ortaya seriyor.”

Sayılara yönelik bilgiler o kadar önemli ki, Psikoloji Fakültesinde çalışan Profesör Burr çoğu hayvan türünün özel bir ‘sayı hissi’ taşıdığının düşünüldüğünü söylüyor.

Miktarın kendiliğinden algılanmasının önemi göz önüne alındığında, bilim insanları bunun ilkel, otomatik şekilde gerçekleşen fizyolojik bir tepkiyle ortaya çıkıp çıkmadığını merak etmiş.

Göz bebeğinin ışığa verdiği tepki refleksi, muhtemelen en otomatik fizyolojik yanıt: Işıkta büzülüyor ve karanlıkta genişliyor. Pisa Üniversitesinde çalışan eş yazar Profesör Paola Binda, “Laboratuvarımızda yapılan son araştırmalar, göz bebeği boyutunun bilişsel ve algısal etmenlerle de düzenlendiğini gösteriyor” diyor.

Yeni çalışmada, deneklerin göz bebeklerinin algılanan nokta miktarına göre büyüyüp küçüldüğü bulunmuş.

 

 

 

 

Kaynak: Sidney Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz