HIV’den korunmak amacıyla ilaç alan bir kişi, ilaca başlamasından 24 ay sonra AIDS ile karşı karşıya kaldı. Maple Leaf Medikal Kliniği’nden doktorlar Boston’daki Retrovirüsler ve Enfeksiyonlar Konferansı’nda kişi hakkında açıklamalarda bulundular.
İlaç Nedir? – İsmi Truvada. 2012 yılında Gıda ve İlaç Dairesi tarafından HIV’den korunmak için kullanılabileceği yönünde onay verdi. İlaç HIV virüsünün kendi DNA’sını üretmesini engelleyen enzimler içeriyor. HIV vücudumuzda kendini üretemiyor ve böylece ilaç başarılı oluyor.
Hasta Kimdir? – 43 yaşında, Kanadalı ve eşcinsel bir erkek. Kendi açıklamasına göre ilacın yüzde 90 oranında başarı sağladığı söyleniyordu (kişinin ve kullanım koşullarına göre değişen bir oran, ve haftada en az 4 kere alındığında bu oran yüzde 92 -99 aralığında değişiyor).
Nasıl Tanı Konur? – Hastanın vücudunda, HIV bulaştıktan 3 hafta sonra p24 antijeni beliriyor ancak kısa bir süre sonra kayboluyor. Hasta doktorlarına sonuçların pozitif çıkmasından haftalarca önce korumasız sex yaptığını ve damar yoluyla alınan ilaçları kullanmadığını söyledi. Bulaşan HIV türü de Truvada ilacına dirençli olan bir tür.
HIV, İlacı Nasıl Hakladı? – Doktorlar bundan emin değil. Ancak emin oldukları şey, virüsün birinin vücudundan diğerine geçtiği. Yani HIV hastanın vücudunda evrimleşmedi. Kötü şanstan öte, hasta kendini yeterli derecede korumadığı için HIV kaptı.
Bizler İçin Bu Gelişme Ne Anlam İfade Ediyor? – İlacın işe yaramadığını söyleyemeyiz. Ancak yüzde 100 koruma beklemek de yersiz. Bunun gibi yöntemler HIV’in yayılmasını engellemek için hala yeterli değil. Raporlara göre her 6 eşcinsel erkekten 1 tanesi HIV maduru. Kısaca, Truvada’nın yanında diğer korunma stratejilerini kullanmak da önemli. Kondomlar hala en etkili koruma yöntemi konumunda. Uzun vadede bilim insanlarının daha fazla deneme ile Truvada ve benzeri ilaçların etkilerini görmesi gerekiyor.