Yaşlıların Çoğu Bulundukları Yerde Yaşlanmak İstiyor Fakat Bu Doğrultuda Adım Atmıyor

0
Fotoğraf: Adryan RA/Unsplash

50 yaş üstündeki insanların büyük bir çoğunluğu, şu an yaşadıkları evlerde mümkün olduğu kadar uzun süre yaşamaya devam etmenin önemli olduğunu söylüyor. Fakat yapılan yeni bir anket, bu kişilerin birçoğunun “yerinde yaşlanmak” plan veya hazırlık yapmadığını ve oldukça büyük bir kısmının da evde yardım hizmeti almakta zorlandığını gösteriyor.

Salgının yaşlılar ve özellikle de bakım evleri ile diğer uzun dönemli bakım tesislerinde yaşayanlar üzerindeki olumsuz etkisi, evde bağımsız yaşama konusunu birçok ülkenin gündemine taşıdı.

Fakat ABD Ulusal Sağlıklı Yaşlanma Anketi‘yle ulaşılan yeni bulgular, 50’lerinde, 60’larında ve 70’lerindeki pek çok kişinin taşınma ihtiyacından kaçınmak veya bu ihtiyacı ertelemek istemeleri durumunda, evlerini düzenlemek ya da ihtiyaç duyabilecekleri hizmetleri planlamak için daha fazla şey yapmaları gerektiğini gösteriyor. Anket ayrıca yalnız yaşadığını belirten %28’lik yaşlı kesimde, yerinde yaşlanmaya hazır olma konusunda farklılıklar bulunduğunu gösteriyor.

Anket, Michigan Üniversitesinin Sağlık Hizmeti Politikaları ve Yenilikçilik Enstitüsünce yürütülmüş.

Genel olarak 50 ve 80 yaş arası insanların %88’i, yaşadıkları evlerde mümkün olduğunca uzun süre yaşamanın çok önemli veya biraz önemli olduğunu belirtmiş. Fakat yaşlandıkça evlerini nasıl düzenlemeleri gerektiğini fazlaca düşündüklerini belirten insanların oranı sadece %15 olmuş. Bu meseleyi hiç düşünmediklerini veya az düşündüklerini söyleyen kişilerin oranı ise %47.

Yalnız yaşayanların %48’i, evlerinde ihtiyaç halinde banyo yapmak ve giyinmek gibi kişisel bakım faaliyetlerine yardımcı olabilecek biri olmadığını söylerken, başkalarıyla yaşadığını belirtenlerin oranı ise %27 olmuş.

Yardım tutma konusunda yaşlı yetişkinlerin %19’u ev işlerine, çarşı alışverişine, kişisel bakım işlerine veya ekonomik faaliyetlerini yönetmeye yardımcı olacak birine para yetirebileceklerinden çok emin olduklarını belirtiyor. Diğer taraftan, mevcut bedensel veya fiziksel sağlık durumlarının fena olmadığını veya yetersiz olduğunu belirtenlerin yaklaşık üçte ikisi, bu gibi yardımlara para yetirebileceklerinden çok emin olmadıklarını ya da emin olmadıklarını belirtiyor.

Michigan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde yardımcı profesör olan Sheria Robinson Lane, “Salgının yaşlı yetişkinler üzerindeki etkisi ve ev tabanlı hizmetlere yönelik yasa teklifleri, bu konunun aciliyetle ele alınması gerektiğini gösteriyor” diyor. “Özellikle de fazla sosyal desteği olmayan veya sağlık ihtiyaçları daha fazla olan kişiler için önleyici bir yaklaşım sergilemek ve gelecek için şimdiden plan yapmak önem taşıyor.”

 

 

 

 

Kaynak: Michigan Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz