Beynin İşleyişine Yeni Bir Bakış!

0

Bilim insanları canlı bir hayvanda yeni oluşmuş sinirsel iletimi ilk defa izledi. Neuron dergisinde yayınlanan çalışmada Kolombiya Üniversitesi Sağlık Merkezi ve Mortimer B. Zuckerman Akıl Beyin Davranışları Enstitüsü’nden uzmanlar iki foton mikroskobu kullanarak koşu bandında koşan bir farenin beynindeki aktiviteyi içeriden izledi.

Bu görüntüleme metodu yaşayan dokulardaki moleküllerin görüntülenmesi konusunda oldukça iyi. Araştırmacılar bu çalışmada beyinde öğrenme ve hafıza konusunda büyük önemi bulunan dentate gyrus bölgesini hedef aldılar. Beyindeki bu bölgede yetişkinlerde yeni oluşan ve doğumdan önce oluşmuş daha eski sinir hücreleri bulunuyor. Yeni oluşmuş hücrelerin kırmızı bir şekilde, hücrelerde sinirsel iletim olduğunda ise yeşil bir şekilde parlaması sağlandı.

Fare bantta koşarken ona çeşitli kokular koklattılar, sesler dinlettiler ve ışık gösterdiler. Bunun amacı yeni deneyimlerin hafızaya kazınmasını istemeleri. Bu süreç boyunca bazı ışıklar elektrik şoku ile verildi ve olumsuz deneyimlerin oluşması sağlandı.

Araştırmacılar genç sinir hücrelerinin iletkenliklerinin eski olanlara göre daha iyi olduğunu keşfettiler. Fakat bu fark çok fazla sürmüyordu. Yaklaşık 6 hafta sonra yenilerin iletkenlikleri tıpkı eskilerinki gibi oluyordu. Bu iletkenlik süreci yeni deneyimlerin hafızaya kazınması açısından oldukça önemli. Yeni nöronlar optogenetik yöntemlerle susturulduğunda fare koşu bandındaki deneyimlerin hangisinin iyi hangisinin kötü olduğunu hatırlayamaz hale geldi. Üstelik bu fareler onlara göre bilinmeyen tüm senaryolardan korktular.

Bu tepkiler ansiyete ve PTSD durumlarında da oldukça sık bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden araştırma, bilim insanlarının hücrelerin beyni nasıl etkilediğini anlamalarını sağlayacak ve terapi geliştirmeleri konusunda oldukça yardımcı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz