Grip Aşısı Yaptırmak, Alzheimer Tehlikesinin %40 Azalmasıyla İlişkili

0
Fotoğraf: FatCamera/iStock

Texas Üniversitesi Houston Sağlık Bilimleri Merkezinde (UTHealth Houston) yürütülen bir araştırmaya göre en az bir grip aşısı olan kişilerin dört yıl içinde Alzheimer olma ihtimali, aşı olmayan akranlarına kıyasla %40 daha düşük.

UTHealth Houston McGovern Tıp Fakültesinden kısa süre önce mezun olan birinci yazar Dr. Avram S. Bukhbinder ile McGovern Tıp Fakültesinde nöroloji profesörü olan kıdemli yazar Dr. Paul E. Schulz’un yeni çalışmasında, önceden grip aşısı olan ve olmayan hastalarda Alzheimer görülme oranları karşılaştırılıyor. Çalışma kapsamında, ABD’de yaşayan 65 yaş ve üstü kişilerden meydana gelen büyük bir örnek topluluğu kullanılmış.

Bulguların detaylı şekilde açıklandığı makalenin çevrim içi versiyonu, araştırma 2 Ağustos’ta Journal of Alzheimer’s Disease bülteninde yayımlanmadan önce buradan okunabilir.

Massachusetts Genel Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bölümündeki ilk yılında halen Schulz’un araştırma takımında bulunan Bukhbinder şöyle aktarıyor: “Yaşlı yetişkinlerdeki grip aşısının, sonraki birkaç yıl içinde Alzheimer hastalığının gelişme tehlikesini azalttığını keşfettik. Bu koruyucu etkinin kuvveti, kişinin yıllık grip aşısı olduğu yıl miktarıyla birlikte artış gösteriyor; diğer bir ifadeyle her yıl sürekli şekilde grip aşısı olan kişilerde Alzheimer gelişme oranı en düşük seviyede. Gelecekte yapılacak araştırmalarda, grip aşısının halihazırda Alzheimer demansı taşıyan hastalardaki belirti ilerleme hızıyla da ilişkili olup olmadığı değerlendirilmeli.”

UTHealth Houston’da çalışan araştırmacılar, iki yıl önce grip aşısı ile Alzheimer hastalığı tehlikesinin azalması arasında muhtemel bir bağlantı bulunduğunu keşfetmiş. Yeni çalışmada ise önceki araştırmadan çok daha büyük bir örnek grubu analiz edilmiş. Çalışmaya, grip aşısı olan 935.887 kişi ile aşı olmayan 935.887 kişi dahil edilmiş.

Dört yıl süren takip randevuları sırasında, grip aşısı olan kişilerin %5,1 kadarında Alzheimer hastalığının geliştiği bulunmuş. Bu arada, takip edilen dönemde aşı olmayan kişilerin ise %8,5’inde Alzheimer gelişmiş.

Bukhbinder ve Schulz’a göre sonuçlar, grip aşısının Alzheimer hastalığına karşı güçlü bir koruma etkisi sergilediğini gösteriyor. Fakat sürecin altında yatan mekanizmaların belirlenmesi için ek araştırmaların yürütülmesi gerekiyor.

 

Yazar: Caitie Barkley/Texas Üniversitesi Houston Sağlık Bilimleri Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz