Günümüzdeki Isı Dalgaları, Isı Endeksinden Daha Sıcak Hissettiriyor

0
Fotoğraf: coffeekai/iStock

Bu yaz yapış yapış sıcaklık dalgalarında ısı endeksine bakıp “Hava bundan daha sıcak!” diye düşündüyseniz, haklı olabilirsiniz.

Berkeley – California Üniversitesinde çalışan iklim bilimcilerin yeni analizi, meteoroloji uzmanları ve ABD Ulusal Hava Durumu Hizmetleri (NWS) tarafından hesaplanan hissedilen hava sıcaklığı veya ısı endeksinin çoğu gün algılanan sıcaklığı (bazen 6 derece kadar) düşük gösterdiği bulunmuş. Hissedilen hava sıcaklığı, nemi de hesaba katarak havanın ne kadar sıcak hissettirdiğini göstermek üzere hesaplanıyor.

Bulgular, ısı dalgalarından muzdarip insanlar için çeşitli sonuçlar doğurabilir çünkü ısı endeksi, nem yüksek olduğunda vücudun sıcaklıkla nasıl başa çıktığının bir ölçütü. Böyle durumlarda terlemek de eskisi kadar işe yaramıyor. İnsanların yüksek sıcaklıklara karşı temel uyum sağlama yöntemleri, kıyafet değiştirmenin yanısıra kanın cilde yakın kılcal damarlara yönlendirilip ısıyı dağıtmasının sağlandığı terleme ve cilt kızarması.

Araştırmacıların söylediğine göre yüksek bir ısı endeksi, insan vücudunun söz konusu ısı dalgaları esnasında yetkililerin farkına vardığından daha çok strese girdiği anlamına geliyor. NWS, günümüzde 103 üzerindeki bir ısı endeksini tehlikeli olarak addediyor. 125’in üzerindeki endeksler ise son derece tehlikeli şeklinde sınıflandırılıyor.

Berkeley – California Üniversitesinde çalışan Dünya ve gezegen bilimleri profesörü David Romps, “ABD Ulusal Hava Durumu Hizmetinin sunduğu ısı endeksi, çoğu zaman doğru değerdir” diyor. “Yanlış rakamları ise sadece bu olağanüstü durumlarda veriyorlar. Bu durum ne zaman önem taşıyor? Isı endeksinin haritasını fizyolojik koşullara göre yeniden çıkarmaya başlayıp, insanların bu denli yüksek ısı ve nemi telafi etmede çaresiz kalmaya yaklaşarak strese girdikleri zaman önem taşıyor.”

Romps ve yüksek lisans öğrencisi Yi-Chuan Lu, analizlerinin detaylarını Environmental Research Letters bültenince kabul edilen ve geçtiğimiz hafta yayımlanan bir makalede anlatıyor.

 

Yazar: Robert Sanders/Berkeley – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz