15 Nisan’da Japon Adalarından biri olan Kyushu’yu vuran 7.0 büyüklüğündeki deprem bir çok ölüme, yaralanmaya ve maddi hasara sebep oldu. Bir çok ev yıkılırken 50.000’i aşkın insan evlerinin dışında yaşayarak tehlikenin geçmesini bekledi.
14 Nisan günü ise biri 6.2 diğeri 6.0 olmak üzere iki büyük deprem meydana gelmişti ve 8 kişinin ölmesine 800 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Birleşik Devletler Jeolojik Araştırmalar Kurumu aynı bölgede 14 Nisan’dan itibaren iki gün içinde 6.2 ve 7.0 büyüklüğündeki iki büyük depremin de dahil olduğu toplam 19 deprem kaydettiklerini açıkladı.
Artçı depremler büyük depremleri izleyen sarsıntılara verilen isimdir. Fakat asıl depremden düşük şiddette olmaları zarar vermeyecekleri anlamına gelmez. Artçıların ne kadar süreceğini kimse tahmin edemez bazıları büyük depremden aylar veya yıllar sonra dahi gerçekleşebilir.
Japon yetkililer henüz bir açıklama yapmasa da Birleşik Devletler Jeolojik Araştırmalar Kurumu’ndan uzmanlar bölgenin demografik özellikleri göz önüne alındığında yaşanan yeni depremler sonrası ölü sayısının 1.000-10.000 arasında olabileceğini söylüyor. CNN ‘in tahminine göre artçı sarsıntılar Japonya’da önümüzdeki hafta sürebilir.
Japonya bir çok tektonik levhanın birleştiği bir yerde bulunuyor bundan dolayı deprem gerçeği onlara hiç de yabancı değil. Ülkedeki çoğu bina bu depremlerden daha büyüklerine dayanabilir olarak tasarlandı.
Fukushima Daiichi santrali 2011’de yaşanan depremden sonra hasar gördüğü için herkesin ortak korkusu bu tip nükleer santrallerin zarar görmesi. Neyse ki bu yeni depremler serisi bölgedeki nükleer reaktörlere zarar vermedi.
Depreme Filipinler Denizi’ndeki tektonik plakanın Avrupa-Asya tektonik plakasına kayması sebep oldu. Bu plakalar her yıl yaklaşık 5.5 santimetre birbirine doğru ilerleyebiliyor.