Gemi yapımı bir takım çalışması. Siemens’e göre, bu takım gelecekte sadece mühendisler, tasarımcılar ve işçilerden oluşmayacak. Örümceğe benzeyen küçük robotlardan oluşan bir ordu, 3 boyutlu baskı yapacak, birlikte geminin omurgasını örecekler. Normal bir gemi yapım tesisinde etrafta yüzlerce küçük parçanın koşuşturduğunu ve birlikte çalıştığını düşünün.
Robotlar, yakın çevrelerini algılayabilmek için, lazer tarayıcıların yanında yerleşik kameralar da kullanıyor. 3 boyutlu baskı yapabilen kollarının uzunluklarını biliyorlar, ve bu sayede her biri otomatik olarak bir alanın hangi kısmıyla ilgilenebileceğini anlıyorlar. Diğer robotlar da aynı yöntemle komşu alanlar üzerinde çalışıyor. Bu alanın düz veya eğimli olması onlar için hiç problem değil. Her alanı dikey bölmelere ayırarak değişik geometriye sahip alanlar üzerinde de ortak bir şekilde çalışabiliyorlar. Böylece hiçbir alan gözden kaçırılmıyor. “Başka kimse mobil üretim kullanarak bunu başarmaya kalkışmadı” diyor proje lideri Hasan Sinan Bank.
Robotlar vardiyalı çalışıyor. Bir örümcek iki saat çalışıp yorulduktan sonra elindeki verileri yerine gelen örümceğe aktarıyor ve kendini yeniden şarj etmeye gidiyor. Bu teknoloji hala çok yeni, yani henüz marketlerde örümcek yapımı tekneler görmeyi beklemeyin. Yine de gelecek 10 yıl boyunca gözünüz bu teknolojinin üzerinde olsun. Çalışan ilk örneklerinden hayran bırakan ürünlere dönüşümlerini ve sonunda gündelik hayatın bir parçası haline gelişlerini izleyebilirsiniz.