Akıllı telefonunuz ve kameranızın lensleri için biraz korumaya ihtiyacınız olacak.
Yaklaşan Kuzey Amerika tam Güneş tutulmasına NASA kadar heyecanlanan başka biri yoktur herhalde. Halk tabanlı araştırma projelerinden tam tutulma güzergâhında hazırlanan etkinliklere kadar ajans, dokuz gün sonra gerçekleşecek bu kozmik olaydan olabildiğince istifade etmeye hazır. Ayrıca sizin de keyif almanıza yardımcı olmak istiyorlar. Bu ayın başlarında NASA, 8 Nisan’daki tutulmanın güvenli ve etkili şekilde nasıl fotoğraflanabileceğine yönelik bir dizi ipucu sundu. Belli tedbirlerin alınması gerekiyor fakat biraz planlamayla birlikte, Ay’ın Güneş’in önündeki bu yolculuğunun ve altındaki her şeyde meydana getirdiği etkilerin harika fotoğraflarını yakalayabileceksiniz. 8 Nisan’da Kuzey Amerika’da olacaklar bu önerilerden faydalanabilir. Geri kalanlar ise tutulmayı bulundukları yerden canlı izleyebilir.
İlk ve en önemli şey korunma. Kendiniz tutulmaya doğrudan bakmayacağınız gibi NASA da kamera veya akıllı telefonunuzun lensinin önüne özel filtreler koyarak hasar oluşmasını önlemeyi tavsiye ediyor. Bunun en kolay yolu ise fazladan bir tutulma izleme gözlüğü kullanmak. Fakat kameralar için özel tasarlanan ürünler de var. Ay tamamen Güneş’in önüne geldiğinde filtreyi çıkarmayı hatırlamak da önem taşıyor; bu şekilde, taç kürenin etkileyici görüntülerini yakalayabileceksiniz.
Ayrıca süper havalı, bağımsız bir kamera kullanmakta serbest olsanız da NASA, şimdiden bir sürü para vermenin gerekli olmadığını hatırlatıyor. Çoğu akıllı telefon kamerasının bugünlerde ne kadar güçlü olduğu düşünüldüğünde, cebinizdeki cihazla çarpıcı fotoğraflar çekebiliyor olmanız lazım. Bununla birlikte, denge için tripod gibi fotoğrafları biraz daha kolay çekmenizi sağlayabilecek bazı aksesuarlar halen var.
Bir sonraki adım: Söyledikleri gibi pratik yapmak mükemmelleştirir. Tutulmayı önceden canlandıramasanız bile Güneş çıktığında (elbette uygun görüş korumasıyla birlikte) DSLR ve akıllı telefon kamerasının ayarlarını hâlâ test edebilirsiniz. DSLR kameralar için NASA, f/8’den f/16’ya kadar sabit bir diyafram aralığının yanısıra 1/1000’den saniyenin dörtte birine kadar perde hızı öneriyor. Bu değişkenler, tam tutulmaya giden kısmi tutulmanın pek çok aşamasında kullanılabilir. Tam tutulma olduğunda, taç kürenin parlaklığı büyük oranda değişecek. “Bu yüzden sabit bir diyafram ile yaklaşık 1/1000’den 1 saniyeye kadar değişen bir dizi pozlama kullanmak en iyisi” diyor ajans. Çoğu akıllı telefon kamerası da benzer ince ayarlar sunuyor. Dolayısıyla ihtiyaç duyduğunuzda bunlarla da deneme yapın.
Akılda tutulması gereken birkaç şey daha: Flaşı kapattığınızdan emin olun ve geniş açı ya da portre çerçevesi tercih edin. Akıllı telefonlar için tam tutulma sırasında kameranın odaklanma özelliğini kilitlediğinizden ve muhteşem olabilecek bir grup fotoğraf yakalamak için de seri çekim modunu açtığınızdan emin olun. RAW fotoğraf formatında çekim yapmak astrofotoğrafçıların sevdiği bir şey. Bu yüzden tutulma sırasında sınırları aşmak isteyenler için böyle bir seçenek de var. Google’ın Pixel model akıllı telefonları RAW fotoğraflara kendi kendine olanak sağlarken, diğer çoğu akıllı telefonda bunu yapmak için Yamera ve Halide gibi üçüncü taraf bir uygulama indirmek gerekecek.
Ancak kamera (ve/veya) uygulama tercihiniz ne olursa olsun, yakalamak için çaba sarf etmeniz gereken şey sadece Güneş ve Ay değil. Harika bir noktaya parmak basan NASA, tutulmaların etrafınızdaki ortam ışığından yakınınızdaki arkadaş ve aile üyelerinin yüzlerindeki şaşırma ifadelerine kadar altta kalan her şeyi etkilediğini belirtiyor. Yukarıda gerçekleşenlere ek olarak etrafınızda gerçekleşen şeyleri de biraz çektiğinizden emin olun.
Tutulmadaki en iyi fotoğraf seçeneklerinize dair daha detaylı bilgi için sizi NASA‘ya doğru alalım.
Yazar: Andrew Paul/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.