Güneş Sistemimizde bir yerde, bir şey SANİYEDE 300 litre hızla su püskürtüyor. Hayır, Dünya’dan bahsetmiyoruz.
Satürn’ün uydusu olan Enceladus, ABD’nin Arizona eyaleti kadar geniş. Süper beyaz ve parlak olmasının sebebi, buz tozuyla kaplı olması. Aslında Güneş Sistemi’ndeki en yansıtıcı yüzey. Nereye gittiğimizi tahmin edebiliyorsunuzdur: Enceladus son derece sulu, ufak bir uydu ve uzaya kıtlıktan çıkmış gibi su püskürtüyor.
Cassini uzay aracı, Satürn sistemine ulaştığında Enceladus’tan ilginç okumalar yakalamaya başlamış. Cassini uyduya yakından baktığında, uydudan uzaya sürekli olarak saatte 1300 km hızla buzlu su jetlerinin atıldığını öğrendik. JWUT’nin yaptığı yeni gözlemler, bir su bulutunun 10.000 km kadar mesafeye ulaştığını (Ay’ın genişliğinin neredeyse 20 katı) ve Olimpik bir yüzme havuzunu sadece birkaç saatte dolduracak kadar su püskürdüğünü gösterdi.
Cassini Enceladus’un su bulutlarından birine ilk defa 2015 yılında daldığından beri bilim insanları, uydunun gizli okyanuslarının yaşam barındırıyor olabileceği fikrine takmış durumda. Bunun sebebi, su jetinde moleküler hidrojen bulunması. Mikroplar bu şeyde gelişebiliyor. Cassini verileri üzerinde yapılan son incelemeler, gayzerlerin fosfor da içerdiğini ortaya çıkardı. Fosfor, yaşamın oluşması için çok önem taşıyan bir diğer element (ve muhtemelen bu grupta en nadir bulunanı).
Yazar: Rachel Feltman/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.
Ayın çapı 3.474,8 km olduğuna göre; 10.000 km’lik mesafeye püsküren su bulutunun yirmi katı değil fakat üç katından daha az bir büyüklükte olmalı.
Uydur uydur yolla
Nasılsa kimsenin gideceği yok
:)
Mabadları geniş adamların
Benim pek umrumda değil
Doğrudur, bir zamanlar takılmıştık hala fışkırtıyor olması göğsümü kabarttı.