NASA, Cassini’nin Ölüm Dalışı Sırasında Canlı Video Yayınlayacak; İşte İzlemenin Yolu

0

Fazla zaman kalmadı.

Eğer güneş sistemi boyunca sihirli bir şekilde ışınlanabilseydiniz, Cuma sabahı Satürn’e uğramak harika olurdu.

Halkalı gezegenin yüzeyi üstünde uçarken, şaşırtıcı bir şey görürdünüz. Türkiye saatiyle 13:32’den hemen sonra, otobüs büyüklüğündeki bir nesne bulutların tepesinden haykıracak ve milyonlarca parçaya infilak ederek bir göktaşı gibi parıldayacak.

Fakat bu göktaşı bir kaya değil: Bu, NASA’nın nükleer güçle çalışan ve kendi yok oluşuna dalış yapan Cassini uzay aracı.

Teleskopların 20 yıllık, 3.26 milyar dolarlık görevin sona erişini görme olasılığı düşük.

Ancak NASA TV, Cassini’nin “Büyük Final“inin son aşamalarını internetten canlı video şeklinde yayınlıyor. Büyük Final, onun son veri akışının alındığı an ve (dolayısıyla) öldüğünün onaylanması niteliğinde (bu gönderinin altında YouTube veya Ustream aracılığıyla izleyebilirsiniz.)

Bilim insanları Cassini’yi neden yok ediyor

NASA, Cassini’yi 1997 yılında Satürn’e doğru yollamıştı. Keşif aracı 2004 yılında varış yaptı ve o zamandan beri gezegen, gezegenin buz ve toz halkaları ile gizemli uydu koleksiyonu üzerinde çalışma yaptı.

Cassini görevini yöneten NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı’nda (JPL) bir mühendis olan Earl Maize, Çarşamba günkü NASA basın toplantısı sırasında muhabirlere konuşarak, görevin Cuma günü “Satürn’ün bulutlarının çok üstünde alevli bir sona” ereceğini söyledi.

“Şüphesiz ki, böylesi inanılmaz bir makinenin kaybında hüzünleneceğiz,” dedi Maize.

“Fakat hepimizin büyük bir gurur yaşadığını düşünüyorum … Satürn’de bir şey yapmak için yola çıktık, bunu başardık, bunu fazlasıyla iyi yaptık ve giderek daha fazla şeyi ulaştırdık. Ve geride bilgili ancak hâlâ meraklı bir dünya bıraktık.”

NASA’nın Cassini’yi yok etme sebebi, uzay aracının en şaşırtıcı keşfi yüzünden.

Keşif aracı 2005 yılında Satürn’ün uydusu olan Enceladus’tan fırlayan su jetleri tespit etmişti. Daha sonra bu gayzerlerin içinden uçtu ve uydunun buz kaplı yüzeyinin altında tuzlu bir okyanus sakladığını onaylamaya yardımcı oldu.

Satürn’ün Merkür gezegeni boyutundaki bir uydusu olan Titan’ın da sıvı bir okyanusu olabilir.

NASA JPL’de Cassini projesinin bilim insanı ve bir gezegen bilimci olan Linda Spilker, basın toplantısı esnasında Enceladus hakkında şunları söyledi: “Yaşam olasılığına sahip, güneşten çok uzak olan (Dünya’ya göre güneşten 10 kat daha uzak) çok küçük bir yer bulmak, hem kendi güneş sistemimizde, hem de ötedeki dışgezegen sistemlerinde yaşamı nerede arayabileceğinize dair olan yaklaşımımızı geliştirdi.”

Su içeren bu yerler, uzaylılar için yaşanabilir yerler olabilir ve Cassini’nin yakıtı bitmek üzere, bu yüzden NASA riske girmiyor.

NASA’nın gezegen bilim programı lideri Jim Green şöyle söylüyor: “Gezegeni korumak için ve Enceladus’a geri gitme, Titan’a geri gitme arzumuz sebebiyle, bu cisimleri gelecekteki keşifler için korumalıyız.”

NASA’nın Cassini’nin öldüğünü öğrenişini nasıl izleyebilirsiniz

Uzay dairesi, Cassini’nin ölümünün canlı video yayınına Cuma günü Türkiye saatiyle 15:00’de başlayacak.

NASA, Satürn’de başka hiç uzay aracı olmadığı için 1.5 milyar kilometre uzaklıktaki keşif aracının yok oluşunu göremeyecek. Ancak, Cassini’nin konumunun bir canlandırmasını gösterecek.

Sunucular, görevin merkezi olan NASA’nın Kaliforniya’daki Jet İtiş Laboratuvarı’ndan son anların ayrıntılarını aktaracaklar.

NASA, son sinyalin (ve keşif aracının yok oluşunun onaylanmasının) Dünya’ya Türkiye saatiyle yaklaşık 15:56’da ulaşmasını bekliyor.

O sırada NASA TV’nin yayınını aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Business Insider

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz