Bilim insanları, Kepler Uzay Teleskobu’ndan alınan verileri inceledikten sonra şimdiye kadarki en büyük gezegen grubunu duyurdu. Kepler’in bugüne kadar keşfettiği 1000 güneş dışı gezegen 1284 yenisi ekleniyor.
Teleskop 2009 ile 2013 arasında gökyüzünde bir öbek yıldıza baktı ve baktığı yıldızların kararmasını bekledi. Bu, yıldızla teleskop arasına bir gezegen girdiğini gösterirdi. Ama başka bir cisim de benzer bir kararma oluşturabilirdi. Bu yüzden olayla ilgilenen bilim insanları, Kepler’in verilerini inceleyip farklı teleskoplarla bütün gezegen adaylarını araştırarak onların gezegenimsi taklitler olmadığından emin olmak zorundaydı.
Eskiden bu süreç yavaştı. Ama bugün (10 Mayıs 2016) Kepler bu süreci hem hızlandıracak hem de kolaylaştıracak yeni bir yöntemin haberini verdi. Yazıda bahsettiğimiz 1284 Güneş dışı gezegeni doğrulayan yöntem, istatistiki bir metot kullanarak herhangi bir adayın gerçek bir gezegen olma ihtimalini hesaplıyor. Yöntemin %99 doğrulukla sonuç verdiği söyleniyor.
Yöntemi geliştiren Timothy Morton, bir basın toplantısı sırasında “Gezegen adayları ekmek kırıntıları gibi düşünülebilir,” diyor. “Yere birkaç büyük kırıntı düşürürseniz tek tek yerden alabilirsiniz. Ama torbadaki bütün küçük kırıntıları dökerseniz bir süpürgeye ihtiyacınız olur. Bu istatistiksel analiz bizim süpürgemiz.”
Turuncuyla gösterilen yeni gezegenlerin çoğunun Dünya’dan büyük olduğu düşünülüyor:
Sonradan gelen 1327 gezegen adayının da gerçek gezgen oldukları düşünülüyor. Ama bilim insanları bu gruptan %99 emin değiller.
Kepler bugüne kadar, yaşanabilir bölgede üç düzine gezegen ve gezegen adayı üzerine yoğunlaştı. Yaşanabilir bölge, bir yıldızın etrafında, suyun gezegen yüzeyinde sıvı halde bulunabileceği sıcaklıktaki bölgeye deniyor.
Ekip doğrulanan bir sonraki ve son gezegen grubunu da sonbaharda duyuracak. Teleskop 2013’te geçirdiği reaksiyon çarkı arızasında bir yerde sabit durabilme yetisini kaybetmişti. Yine de, eskisi kadar verimli olmasa da gezegen araştırmalarına devam ediyor. “K2” şimdiye kadar 46 doğrulanmış gezegen buldu.
Kepler görevi sona yaklaşırken Güneş Dışı Gezegen avcıları da TESS’i heyecanla bekliyor. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), Kepler’inki gibi bir yöntemle 2017’de gökyüzünde Güneş Dışı gezegen aramaya başlayacak bir uydu. 2018’de fırlatılması düşünülen James Webb Uzay Teleskobu da ,bize bu Güneş Dışı Gezegenlerin atmosferlerinin içinde neler olduğunu ve biyolojik şeylere yuva olup olamayacaklarını söyleyebilir. Her biri bizi o sorunun cevabına bir adım daha yaklaştırıyor: Evrende yalnız mıyız?
Güneş Dışı Gezegen: Güneş Sistemi dışına bulunan ve başka bir yıldızın yörüngesinde yer alan gezegen.