![Curiosity-Rover-Orbit-Photo[1]](https://popsci.com.tr/wp-content/uploads/2025/05/Curiosity-Rover-Orbit-Photo1-696x392.png)
Araba boyutundaki uzay aracı saatte ortalama 30 metre yol katediyor.
NASA’nın Mars Curiosity uzay aracı, 2012’de Kızıl Gezegen’e konduğundan bu yana 34 km’den fazla yolculuk etti. Bu mesafe çok uzak gibi görünmeyebilir fakat taşıtın ortalama hızının saatte yalnızca 30 metre olduğu ve görev mühendislerinin onu 225 milyon km’yi aşkın uzaklıktan yönlendirmesi gerektiği düşünüldüğünde, kulağa etkileyici bir yolculuk gibi geliyor.
Curiosity’nin son yolculuğu, Gediz Vallis kanalından uzaklaşarak muhtemelen milyarlarca yıl önce yeraltı sularıyla oluşan petek benzeri boksvörk oluşumlarına sahip bir bölgeye gitmesiyle başlamıştı. 28 Şubat’ta; Curiosity’nin Mars’ta geçirdiği 4.466. Mars gününde, tepesinde dolaşan başka bir NASA görevi, uzay aracının Kızıl Gezegen’de aktif şekilde giderken yakalanan ilk görüntüsü olduğu düşünülen bu görüntüyü yakalamayı başardı.
Mars Yörünge Kaşifi üzerinde yer alan Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Deneyi (HiRISE) kamerasıyla çekilen bu siyah beyaz görüntü, birbirine karışan tekerlek izlerinin bıraktığı ufak, koyu lekelerle bölünen ıssız bir gezegen manzarasını gösteriyor. NASA’ya göre 320 metre kadar geriye uzanan bu güzergâh, Curiosity’nin boksvörk oluşumlarına giderken yaptığı tahmin edilen 11 sürüşü simgeliyor. Curiosity, NASA’nın ölçeklendiğini söylediği bu son uydu fotoğrafının çekildiği zaman dik bir yamaca inmeye hazırlanıyormuş.
NASA’nın Kaliforniya’da bulunan Jet İtiş Laboratuvarında (JPL) Curiosity’nin planlama takım şefi olarak görev yapan Doug Ellison, “HiRISE’ın görüntüyü çektiği zaman ile uzay aracının gün içerisindeki komutlarını karşılaştırarak, neredeyse 21 metrelik bir sürüş gerçekleştirdiğini görebiliyoruz” diyor. HiRISE, Mars Yörünge Kaşifi üzerinde bulunan ve gezegenin yüzeyini yüksek detaylarla kayıt altına almakta kullanılan dört gözlem aletinden birisi. Kamera esasen siyah beyaz görüntüler oluştururken, ortadan aşağı doğru inen renkli bir şeritle en uygun uzamsal çözünürlük temin ediliyor. Cihaz Curiosity’yi daha önce 2023 yılında renkli şekilde tespit etmişti.
NASA’nın uzay aracı, Mars’ta geçtiği zeminden en iyi şekilde yararlanıyor. Geçtiğimiz ayın başında araştırmacılar, Curiosity tarafından toplanan ve içerisindeki mini laboratuvarda analiz edilen tortu örneklerinin, gezegende yaşamın önceden var olması için gereken önemli bir bileşen içerdiğini duyurmuşlardı. Mart ayında ise yapılan bir başka çalışmada uzay aracının, muhtemelen kurumuş bir göl yatağı olan bölgenin içerisinde şimdiye kadarki en geniş organik molekülleri tespit ettiği doğrulanmıştı.
Curiosity’nin görev takımı, aracın hedeflenen sonraki varış noktasına Mars’taki koşullara göre bu ay içerisinde ulaşmasını bekliyor. Curiosity oraya vardığında, bıraktığı en son izler birkaç ay boyunca arazide kalacak; ta ki Mars’taki rüzgarlar bunları tamamen silene kadar.
Yazar: Andrew Paul/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.