Hubble’dan Gelen Muhteşem Görüntü Yengeç Bulutsusu’nun Kalbini Gözler Önüne Seriyor

0

NASA geçtiğimiz hafta, Dünya’nın 6500 ışık yılı uzağında, Boğa Takımyıldızı’nda bulunan Yengeç Bulutsusu’nun görüntüsünü yayınladı.

Görüntünün merkezindeki iki noktayı görüyor musunuz? Sağdaki nokta bir nötron yıldızı. Sadece birkaç kilometrelik genişliği ile küçük bir gök cismi fakat 1.4 güneş kütlesine sahip. Ortaya çıkan bu yoğun cismin çelikten 10 milyar kat güçlü olduğu düşünülüyor. Nötron yıldızı saniyede 30 kez dönüyor ve araştırmacıların tespit edebileceği bir enerji titreşimi yayıyor. Titreşim ilk olarak 1968’de tespit edildi ve pulsar adı verilen yeni bir gök cismi sınıfının araştırılmasına yol açtı.

Yengeç Bulutsusu’nu daha önce duymuş olabilirsiniz. 2011’de araştırmacılar, şimdiye kadar bilinen en büyük gama ışını patlamasını saptadılar. Ancak, aslında araştırmacılar çok daha uzun süredir bunun üzerinde çalışıyordu. Yengeç Bulutsusu ilk kez 1054 yılında gökyüzünde bir süpernova gözlemleyen Çinli gök bilimciler tarafından tasvir edilmişti. Yengeç Bulutsusu ve pulsarın bahsi geçen bu yıldız patlamasının kalıntıları oldukları düşünülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz