İklim değişikliği tartışmaları yeterince alevli değilmiş gibi, şimdi de küresel sıcaklıklar arttıkça insanların daha çabuk öfkelendiği ortaya çıktı. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü’nden bir araştırmacı sosyal medyadan sıcak havalar ve insanların huysuzluğu arasında bağlantı kuran veriler topladı.
Çabuk Alevlenenler
Çevre ekonomisti Patrick Baylis iklim değişikliğinin artan etkilerinin ortalama bir insan için ne anlama geldiğini ölçmek istedi. Bu amaçla, 2014 ve 2015 yıllarında atılan coğrafi konumu belli olan bir milyar tweeti bir bilgisayar modeline girdi. Bu model, tweetleri atan kişilerin ruh halini argo sözler ve bu sözlerdeki kelime seçimi gibi faktörlere göre değerlendirdi.
Daha Sıcak Havalar
Baylis daha sonra tweetlerin atıldığı yerlerdeki ortalama sıcaklıklarla tweetlerin duygusal durumunu kıyasladı. Havanın 20 derece olduğu gün ile 30 derece olduğu gün arasındaki öfke artışı haftasonundan çıkıp Pazartesi günü işe başlarken yaşanan moral düşüşüne denkti. Daha sonra da gelir durumu, konum ve nem gibi diğer faktörleri de ekleyerek genel bir sonuca ulaştı.
En Sıcak Tahminler
Baylis sonuçlarını 2099 yılına kadar olan iklim tahminleriyle eşleştirdi. Araştırmacı, dünya ısındıkça çoğunlukla Wisconsin ve Minnesota gibi serin eyaletlerde olmak üzere olumsuz ruh hali değişiklikleri olacağını tahmin ediyor. İnsanlar artan sıcaklıklara karşı koymak için klimaları daha yüksek seviyelerde çalıştıracağından iklim değişikliğinin yarattığı ekstra maliyetlere de vurgu yapıyor. Baylis “20 derecelik bir havaya sahip olmak için 1 dolar vermeye razı olur muydum?” diye merak ediyor. 1 dolar fazla bir miktar değil ama yine de plajlar sıcak havaları yenmek için daha ucuz bir seçenek olabilir.
Alican Koçsan