Yuvarlak gözlere sahip lemur ailesi gıdıklanmaktan nefret eder ve ısırıkları acı verir. Artık içkiyle gerçek anlamda nasıl başa çıkabildiklerini de biliyoruz.
Dartmouth Üniversitesi’ndeki bilim insanları, lemurlar ile aye-aye cinsi maymunların daha fazla alkol içeren bitki özlerini aradıklarını keşfettiler. Araştırmacılar küçük partiler veren bu hayvanlara çoktan seçmeli bir lezzet testi uygulayarak hangi karışıma yöneldiklerini görmek istediler. Testte alkollü karışımlar galip gelirken sıradan musluk suyuna el değmedi bile.
Vahşi yaşamda aye-aye maymunları, tadı pek de güzel olmamasına karşın “gezgin ağacı” olarak bilinen ravenala bitkisinin özünü arayıp bulurlar. Yapılan araştırmaya göre bu bitki özünü bulduklarında “mevsime bağlı olarak değişen miktarlarda alkol tüketirler”. Yine de aye-aye maymunları sarhoş olmazlar. Bilim insanları bunun metabolizmalarındaki genetik bir mutasyondan kaynaklandığını varsayıyor.
Bu bulgu, lemur ailesinin yüzde 3,8 oranında alkol içeren bertam palmiyelerinin mayalanmış özüne bağımlı olduğu görüşüyle örtüşmektedir. Söz konusu oran güzel bir elma şarabındaki alkol yüzdesine yakın. Araştırmacı grubun başındaki isim olan Samuel Gochman basın açıklamasında şu sözlerine yer verdi: “Elde ettiğimiz sonuçlar atalarımızın beslenme düzeninde mayalanmış gıdaların önem taşıdığı düşüncesini destekliyor.” Belki de adabıyla içki içebilmek evrimsel bir avantajdır.
Hür Doğuş Yıldızlı