Ashton Eaton 10 Olimpiyat Oyununu Basit Akıllı Telefon Uygulamaları ile Fethetti 

0

athlete-olympics-track-hurdles-2

Sadece bir sporda üstün başarı kazanmak yeterince zor, peki ya on tanesinde? Dört yıl önce Londra’da altın madalya kazanan Dekatloncu Ashton Eaton bunu başaran nadir insanlardan biri. Gezegenimizdeki neredeyse herkesten daha hızlı koşuyor, daha uzağa atlayıp, atış yapıyor ve daha dayanıklı. Sırıkla atlama ve cirit bir çok farklı spor dalında başarılı olan atlet bir vücut mekaniği ustası ve kazanabilmek için tıpkı diğer atletler gibi ayağının yere değişinden parmaklarının kıvrılışına kadar her mikro hareketini analiz ediyor. Diğer atletlerden farklı olarak bütün bunları yaparken aynı zamanda nasıl hissettiğine de dikkat ediyor. Sonra da bütün bunları App Store’dan satın aldığı teknoloji ile kaydediyor.

İlk uygulama günlük tutan 12 yaşındaki çocuklar tarafından bile kullanılıyor. İsmi “Day One” olan uygulama 12,99 TL, akıllı telefonlar ve iPad’lar için bir günlük tutma uygulaması. Eaton antrenmanlarının bütün ayrıntılarını, aldığı sonuçları ve hissiyatlarını buraya kaydediyor. “İşin sırrı hisleriniz ve antrenmanın somut verileri arasında bağlantı kurabilmek,” diyor başarılı atlet. Uygulamanın arama özelliği sayesinde Eaton geçmiş antrenmanlarını ve en iyi performanslarını tarayıp bu atılıma yol açan mikro hareketleri görebiliyor. Kendisi bu yönteme “hızlı bilgi kaydetme ve bulma” adını vermiş.

“250 metrelik bir antrenman koşusu yapabilirim ve ardından bir yol önce bu mesafeyi ne kadar sürede koştuğuma bakabilirim,” diyor. “Eğer koşu, cirit, gülle atma ve yüksek atlama için etiketler kullanırsam yaptığım farklı antrenman çeşitlerini de görebilirim.”

Eğer Eaton’un önemli bir bilgiyi gerçek zamanlı kaydetmesi gerekirse, yıllık üyelik ücreti 360 ila 1500 TL arasında değişen “Coach’s Eye” adlı uygulamadan faydalanıyor. Bu uygulama ile antrenörü Eaton’un hareketlerini iPhone’a kaydedebiliyor, kaydın üzerine sesli notlar ekleyebiliyor, dondurulmuş ekran görüntülerinin üzerine çizim yapabiliyor ve hatta Eaton’un dirseğinin açısını ölçebiliyor. Ayrıca görüntüleri yavaş çekimde ileri veya geri sarma özelliği sayesinde mikro hareketleri incelemek de mümkün hale geliyor. “Genelde hareketleri başlangıç, orta ve bitiş olarak üçe ayırırız,” diyor Eaton ama aynı hareketleri uygulama onun için daha küçük bölümlere ayırıyor. “Parmağını ekranda kaydırıp yaptığın hareketleri daha teknik bir bakış açısında görebilmek harika bir şey.”

Eaton ardından gördüğü şeylerden öğrendikleri ile hemen hareketlerinde değişiklik yapabiliyor. Bu 28 yaşındaki atletin çocukluğunda televizyondaki atletleri izleyip onların hareketlerini taklit etmeye çalıştığı zamana göre çok büyük bir ilerleme. “Hareketleri ne kadar doğru yapabildiğimden hiç emin olamıyordum,” diyor Eaton, “Youtube henüz yoktu ve hiç kimse kendi hareketlerini kaydetmiyordu.” Şimdi (iyi günlerinde) taklit etmesi gereken en iyi hareketler kendisininkiler olduğu için Eaton ne kadar doğru yapabildiğini kayıtlarına bakıp kolayca görebiliyor. Ayrıca böylesi cirit atarken selfie çekmeye çalışmaktan çok daha kolay.


Yağmur Deniz Aydın

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz