Okyanusa dalmadan veya deniz ürünleri büfesine gitmeden önce iklim değişikliği bilimcilerinin sizin için bir kaç uyarısı var.
Suşi barlardan uzaklaşın! Preceeding of the National Academy of Sciences‘da yayınlanmış yeni bir araştırma gösteriyor ki ilk zamanlar için deniz yüzeyi sıcaklığının ısınma eğilimi insanları hasta edebilecek bir bakteri olan Vibrio‘nun dağılımıyla güçlü bir şekilde ilişkili.
100’den fazla Vibrio türü var ve yaklaşık bir düzinesi ölümcül hastalığa sebep olma potansiyelli en yaygın tür olan kolerayla hastalığa sebep oluyor. Diğerleri mide bozulmasından kan zehirlenmesine doğru sıralanıyor. Araştırma yazarının notuna göre özellikle sıcak hava dalgası boyunca kuzey okyanuslarda su ile temas sonucu kapılmış hastalıkların sayısı son yıllarda arttı.
Araştırmacılar 1958’den 2011’e kadar Kuzey Denizi ve Kuzey Atlantik Okyanusu’ndan alınan korunmuş planktonlar üzerine çalıştı ve deniz sıcaklıklarının arttığını buldu, bu yüzden mikrop sayısının arttığını da. Bu doğrudan sebep olduklarının kanıtı değil ama bağlantının sağlam bir delili. Phys.org‘a çalışmanın yazarı Luigi Vezzulli şöyle söylüyor, “Uzun süreli verilerden belli ki bu patojenlerin seviyesi küresel ısınmanın sonucu olarak okyanuslarda artıyor.”
Bu Vibrio‘lar tatilimizi mahvetmek için ilk kez ortaya çıkmadı, aslında geçen ay yayınlanmış bir araştırma mikro plastiklerin (ayrışamayan küçük plastik parçalar) sıcak kuzey suyollarındaki zararlı bakterileri barındırdığını gösteriyor.
Okyanus tarafından taşınmış bu patojenlerden hastalık kapma riskini azaltmaya yardım etmek için yüzmeden önce açık yaraları sarmak ve eğer zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa ya da sizi daha çok risk altına sokacak HIV, diyabet veya karaciğer hastalığı gibi altında yatan başka bir durum varsa az pişmiş ya da çiğ deniz ürünleri yemekten kaçınmak öneriliyor.
Aleyna Küçükay