Telefon Bataryaları Neden Patlar?

0
Şekil 1: Samsung'un son amiral gemisi, düzinelerce patlamadan sonra geri çağırılmaya başlandı.

 

Şekil 1: Samsung'un son amiral gemisi, düzinelerce patlamadan sonra geri çağırılmaya başlandı.
Samsung’un son amiral gemisi, düzinelerce patlamadan sonra geri çağırılmaya başlandı.

Telefon bataryaları neden patlar? Bu sorunun cevabının “fabrikasyon hatası” olmasını bekleyebilirsiniz. Bu cevap da denklemin bir parçası ama asıl cevap, hâlihazırdaki teknolojinin limitlerinin bateri yapan şirketlerin cihazları ileri taşımasına çok da imkân vermemesi.

Samsung bunu zor yoldan öğrendi. Firma, düzinelerce patlamadan sonra, yeni piyasaya sürülen Galaxy Note 7’yi geri çağırmaya başladı. Patlamalara sebep olan şey ise batarya içinde yapılmaması gereken ama yapılmış bağlantılar. İşte bu bağlantılar bataryadaki enerjiyi etkin bir şekilde ufak patlamalara çeviriyor.

The Verge’ün raporuna göre lityum-iyon pillerin teorik maksimum verimlilik sınırına neredeyse ulaşıldı. Bu yüzden rakip üreticiler belli bir yüzdeden sonra verimi artırabilmek adına çeşitli zorluklara göğüs geriyor ve güvenlik protokollerinin limitlerini esnetiyor. Enerji yakalamaya ve onu serbest bırakmaya yarayan uçucu organik bileşiklerle çalışıldığı için de bu esnekliklerin bir kısmı felakete dönüşebiliyor.

Bu seferlik çizgiyi aşan firma Samsung oldu.  Galaxy Note 7’nin geri çağırılışı, her aşaması hesaplanmış olaylar zincirinin ne yazık ki yanlış gitmesiyle oluşan bir “mükemmel fırtına” olarak tanımlanabilir. Fakat batarya probleminin daha da kötüye gidebileceği bir sürü yol var.


Şerif Kaya Çınar 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz