Siddharth Garg, 34 yaşında, New York Üniversitesi’nde elektrik ve bilgisayar mühendisi. Ve 2016’nın en parlak 10 insanı arasında yer aldı.
Bu olay belki size devede kulak gibi görünebilir ama bu denilenler son derece uygulanabilir: Bilgisayar korsanları mikroçiplerde küçük düzenlemeler yapınca en ufak bir tetiklemeyle saldırganların çipin gömülü olduğu aygıtı ele geçirmesi -ya da yok etmesi- için kapı açıyor. Ve bütün bunların gerçekleşmesi için gerekli olansa fabrikada bir sabotajcı. Böylece kimsenin (özellikle de Savunma Bakanlığı’nın) düşünmek istemeyeceği senaryolarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Daha da kötüsü, çip şirketleri dizaynlarını üretime gönderdikten sonra hangi ürünün kurcalanmış olduğunu anlamaları neredeyse imkansız.
Ve Siddharth Garg bir çözümle geldi: Çipin üretimini stratejik olarak üreticilere bölerek paylaştırmak. Bu yolla hiç kimse bilgisayar korsanlarının kurcaladığı çipin kimde olduğunu öğrenemeyecek. Çipin üretimini parçalara bölme fikri çoktan hayatımıza geçmiş olmasına rağmen Garg’ın metodu bu işi rastgele yapmaktansa yüksek derecede matematiğe dayanmakta. Bu da çok daha yüksek seviyeli güvenliği, üretim fiyatlarını uçurmadan bize garanti etmekte. Bu yol aynı zamanda sahteciliğin de önünü kesiyor. Çip üreticileri sahteciliği engellemek isterler ve bu kurumsal casusluğu sıklıkla çipin önemli kısımlarını gizleyerek engellerler. Oysaki, bütünüyle, dokunulmamış bir çipin sahte olduğunu belirtecek hiçbir kanıt yoktur.
Şimdi ise -Boeing’in de aralarında bulunduğu- iş hayatının en büyük oyuncularından bazıları çiplerini koruma altına almak için bu yöntemi kullanıyor.
Çeviren: Çağla Mert