Bu haberin konusu aslında çöpün hazineye dönüşmesi. The Guardian’ın haberine göre Avrupa Birliği besin araştırmaları projelerinden birinde çöpe atılan atıkların grafene dönüştürülmesi üzerinden çalışılıyor.
Grafen yakın zamanda keşfedilmiş, insan yapımı, sofistike bir materyal. Tamam, teknik olarak, grafit kalemin kurşunun üzerine bant yapıştırıp bu bantı söktüğünüzde grafen oluşturabilirsiniz. Fakat grafen bu formda kullanışlı değil. Bilim insanları teknolojik aletlerin sonraki nesillerinde kullanılabilecek daha büyük grafen yaprakları üretmek istiyorlar. Hem grafenin teknolojik aletler içerisinde kullanımın hem de, şayet bir gün gerekirse, daha fazla grafen üretmenin yolları aranıyor. İlk “besinden grafen üretimi” ise PlasCarb projesinden geldi.
PlasCarb ekibi biyogazdan grafenin öncüsü olan grafitik karbon üretmek istiyor. Biyogaz, çürümüş yiyeceklerle beslenen özel mikropların ürettiği metan gazından yapılıyor. Biyogaz kullanan evler ve araçlar var, yani bilim insanları biyogazı nasıl üreteceklerini biliyorlar. PlasCarb ise biyogaz sonucu oluşan atık karbonu saf grafitik karbona dönüştürmek istiyor. Ekibin şuanki hedefi, 1 yıl boyunca biyogaz üretmek, onu artıklarından temizlemek ve gazdan grafitik karbon oluşturmak için alt yapı hazırlamak.
The Guardian’ın raporuna göre biyogazın haricinde, bir grup araştırmacı kafeteryalardaki atık yiyecek, plastik ve camları grafene dönüştürmek için araştırma yürütüyor.
Süpermarketlerdeki son kullanma tarihi hızla yaklaşan yiyeceklerin yeniden değerlendirilmesi için hayır kurumlarına verilmesi ya da hazır salatalara dönüştürülmesinden çok daha etkili yollar var. Tabii ki bu kullanımlara uygun olmayacak yiyecekler olacak. Bu çöplerin yenemeyecek maddelere dönüştürülmesine değip değmeyeceğini görmek ilginç olacak.