Bilim adamları bu yıl neden bu kadar çok yengecin öldüğünden emin değil…
Belirli bir yıl içinde Japonya’da ki gel-git arazisi olan Sonehigata’da 50-60 tane atnalı yengecinin karaya vurması olağandışı değil. Bu bölge, Japonya’da tehlike altında sayılan yengeçler için en büyük yaşam alanlarından biridir. Bu yıl, nedense, ocak ayından beri neredeyse 500 atnalı yengeci ölü olarak bulundu.
Bunun niye gerçekleştiği ise belli değil. Kyushu Üniversitesi Müzesi’nde ki atnalı yengeci araştırmacısı Hiroko Koike, Asahi Shimbun gazetesinde söylediğine göre, yükselen deniz seviyesi, yengeçlerin yumurta bırakmaları için yeterli alanlarının olmaması ve yengeçlerin dengesiz beslenmesi bu durumun oluşmasında rol oynuyor. Diğer araştırmacıların iddialarına göre ise daha yüksek deniz suyu sıcaklığı, hastalıklar ya da olası failler olarak parazitlerden kaynaklı oksijen eksikliği bu duruma neden olmuş olabilir.
Atnalı yengeçleri, birçok doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesinden dolayı mağdurlar. Yengeçler, tıbbi ekipman testi için kullanılan mavi (asil) kanları ile ünlüdürler – bu da belki de nüfusun seyrekleşme sürecinde etkilidir.
Çeviren: Merve Altın