İyi bir B planı herkese lazım. Özellikle de; küçük kapalı bir alanda, birkaç insanla birlikte, evinizden aylarca uzakta, uzayın derinliklerinde sürünüyorsanız. O zaman, sizin kesinlikle bir B planına ihtiyacınız vardır.
NASA’nın Orion kapsülü ve Space Launch System (SLS)- uzaya fırlatma sistemi, astronotları ayın ötesine taşımak üzere tasarlandı. Hatta Mars’a, ilk insanlı uçuş 2023 civarında yapılacak; insansız uçuşsa 2018 yılı gibi daha erken bir tarihte.
İnsanlı SLS fırlatılmadan önce, uzayda yanlış gidebileceklere karşı yapılması gerekenleri detaylandıran bir plan hazırlanmalı. Dahası, uzayda uzun süre kalmanın bir tehlikesi de kalp hastalıkları da dahil her türlü hastalığa yol açabilen radyasyona maruz kalınması.
Orion’un radyasyon sistemi müdürü Kerry Lee “Amacımız astronotların hayatları boyunca olası radyasyona maruz kalım miktarlarını azaltmak.” diyor. “Radyasyonun olumsuz etkileri görev sırasında ya da geri döner dönmez ortaya çıkmaz. Bizim endişemiz uzun dönem etkileri. Buradaki çalışmamızın amacı, araca ağırlık yüklemeden radyasyonun risklerini azaltmak.”
NASA bir yandan astronotları günlük radyasyon etkilerinden korumak için ne yapacaklarını tespit etmeye çalışırken bir yandan da olabilecek en kötü senaryolarının planlarını yapıyor: Eğer güneş parlaması gibi büyük bir radyasyon olayının onlara yönelmesi durumunda astronotlar ne yapabilirler?
Cevap, tedariklerle dolu kapalı bir kutunun içinde saklanmak. Videoda acil durum planının bazı ön düzenlemeleri görülüyor. Burada astronotlar malzemelerini radyasyon kalkanı olarak kullanıyorlar. Orion kapsülünün merkezinde oluşturulan bu bölümde bütün bir güne kadar geçirmek durumunda kalabilirler.
Görevin karşı karşıya kalacağı engeller bunun çok ötesinde. Projenin fırlatma amaçlarına doğru ilerlendikçe, deneme aşamalarına yaklaşılırken hala güvenlik ve bütçe sorunları var.
Çeviren : Çiğdem Selcan