Elon Musk’ ın Mars’ ı Kolonize Etme Planı Üzerine 4 Soru

0
Space X’ in “Red Dragon” uzay aracı görseli SpaceX 2018’ de ilk Mars uçuşunu gerçekleştirecek. SpaceX’in CEO’su ve kurucusu Elon Musk, 27 Eylül’de yapılan Uluslararası Uzay Kongresi’nde Kızıl Gezegenle ilgili kolonizasyon planlarını açıkladı
Space X’ in “Red Dragon” uzay aracı görseli SpaceX 2018’ de ilk Mars uçuşunu gerçekleştirecek. SpaceX’ in CEO’ su ve kurucusu Elon Musk, 27 Eylül’de yapılan Uluslararası Uzay Kongresi’ nde Kızıl Gezegenle ilgili kolonizasyon planlarını açıkladı.

1 Eylül’de SpaceX’in Falcon 9 isimli roketinin test fırlatışı sırasında büyük bir şiddetle patlaması Elon Musk’ı hayallerinden caydırmış gözükmüyor. 27 Eylül’deki Uluslararası Uzay Kongresi’nde “İnsanlığı Gezegenlerarası Bir Irk Yapmak” başlıklı etkinlikte konuşan Elon Musk, Mars’a yolculuk ile ilgili hedeflerinden bahsetti.

Konuşma sırasında, Kızıl Gezegen’in kolonizasyonu için olası mimari projeler hakkında bilgi veren Musk, kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak istediklerini söyledi.

Yavaşlatma roketlerini deneme amacıyla, 2018 yılının başlarına doğru Red Dragon (Kızıl Ejderha) uzay aracı ile Mars gezegenine ilk insansız inişi gerçekleştireceklerini belirten Musk, 2022 yılı itibariyle insanlı uçuşlara da başlayacaklarını belirtti.

Tabi ki Mars’a gidiş-dönüş kolay olmayacak. İşte başka bir gezegene doğru yelken açmadan önce, Musk’ ın ve diğer rekabetçilerin üstesinden gelmeleri gereken zorluklardan bazıları:

1. Ulaşım nasıl olacak?

SpaceX’ in şu an faal kullanımda olan Falcon 9 roketi, Mars’a yaklaşık 4 ton kargo taşıyabilir fakat NASA’ nın açıklamasına göre mürettabatlı bir Mars görevi için gerekli olan kapasite 100 ton ve fazlası. Yani çok daha büyük bir rokete ihtiyacımız var ve işte SpaceX tam olarak bunun üstünde çalışıyor.

Falcon Heavy roketi, bu görevin altından kalkabilecek gibi ancak bütün o yükü taşıyabilmek için birkaç gidiş-dönüş yapması gerekecek. Ağır yük fırlatma aracı Falcon Heavy’nin 2013’de fırlatılması planlanıyordu fakat tarihi devamlı ileriye atıldı. Önümüzdeki ay gerçekleşecek olan fırlatma, 1 Eylül’deki patlamadan sonra bir kez daha iptal edilerek 2017’nin ilk çeyreğine ertelendi.

 SpaceX’in Falcon Heavy roketi, Falcon 9 roket çekirdeğinin yanı sıra fazladan 2 adet roketten oluşmaktadır. 2017’nin ilk çeyreğinde fırlatılacak olan araç, ilerde Mars’a insanlı uçuş için de kullanılacak
SpaceX’ in Falcon Heavy roketi, Falcon 9 roket çekirdeğinin yanı sıra fazladan 2 adet roketten oluşmaktadır. 2017’nin ilk çeyreğinde fırlatılacak olan araç, ilerde Mars’ a insanlı uçuş için de kullanılacak

Ayrıca daha büyük bir uzay gemisine de ihtiyacımız olacak. Crew Dragon kapsülü, diğer mürettebat kapsülleri gibi astronotları yörüngeye çıkarmak için tasarlandı. Birkaç kişinin ayakta durabileceği kadar büyüklükte olan kapsül, Mars’a yapılacak olan aylarca sürecek yolculuk için uygun değil.

Bu sebeple, Elon Musk konuşmasında merakla beklenen Gezegenlerarası Taşıma Sistemi’ ni duyurdu. Yakın gelecekte hayata geçirilecek olan Big Falcon roketi ve Big Falcon uzay gemisi sayesinde her fırlatmada 100 insan veya tonlarca kargo taşınabilecek. Her iki aracın da boyunun 122 metre olacağı da belirtilenler arasındaydı.

2. Astronotlar nasıl hayatta kalacak?

Mars yolcuları, dünya yörüngesinden çıktıktan sonra derin uzay radyasyonuna maruz kalacaklar. Bu yüklü parçacıklar (yüksek enerjili iyonlar), mürettebatta geri döndürülmesi mümkün olmayan beyin hasarlarına yol açacağı gibi, yemekleri de bozabilir. Bu durumda uzay gemisinin radyasyon kalkanına (ki bu da ağırlık ve maliyet ekliyor) ihtiyacı var ya da birinin radyasyonun etkilerinden koruyan bir güneş kremi icat etmesi gerekiyor.

Mars’ta yaşayacağımız alan burası mı? Uluslararası Uzay Istasyonu’nda, Bigelow Aerospace’in şişirilebilir uzay yaşam alanı simülasyonu
Mars’ta yaşayacağımız alan burası mı ? Uluslararası Uzay Istasyonu’nda, Bigelow Aerospace’in şişirilebilir uzay yaşam alanı simülasyonu

Mars’ a ulaşan astronotlar nerede yaşayacak? Şu an için Bigelow Aerospace’ in genişletilebilir yaşam alanları ilk akla gelenlerden. Uzayda kullanılan tipik alüminyum yapıların aksine, Bigelow yaşam alanları çok daha hafif ve kompakt durumda taşınabiliyor ve varış yerinde gerçek boyutuna şişirilerek ulaşabiliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’ nda yapılan Bigelow modülünün testleri başarılı geçti fakat şirket, tasarımlarının, kumlu ve sürekli radyasyon bombardımanına maruz kalan Kızıl Gezegen için yeterli olup olamayacağını bilemiyor.

3. Sürdürülebilir bir koloni nasıl sağlanacak?

Mars’ taki koloniye her yeniden ikmal görevi milyarlarca dolara mal olabilir. Bunu karşılayacak olan kim? Ve bundan çıkarımız ne olacak? Dünya’da olası bir felaket durumunda insanlığın devamı sağlanacak olsa da, NASA’ nın bütçesi zaten kısıtlanmış durumda ve yatırımcılar için finansal teşvik gerekiyor. Belki de uzay turizmi bütün bu sorunlara cevap olabilir.

Nihai hedef, kendi kendine yetebilen bir Mars kolonisi kurmak ; fakat bunun gerçekleştirilebilmesi için çok fazla zaman, emek ve paraya ihtiyaç var.

Gerçekçi bir uzun vadeli plan yapılmadığı sürece , Mars’ ı kolonize etme çabaları Apollo görevlerine benzeme tehlikesiyle karşı karşıya: İnsanları yollayabilmek için tonlarca para harca, bayrağı dik, halkın ilgisini kaybetmemek adına birkaç uçuş görevi daha yap, sonra da bırak.

4. NASA’ nin rolü ne olacak?

Biliyoruz ki NASA, SpaceX’ in 2018 Red Dragon görevinde, iletişim ve teknik konularında danışmanlık yapacak.Uzay Ajansı‘ nın, SpaceX’ in daha büyük planlarındaki rolü ne olacak? NASA’ nın hali hazırda derin uzay kolonizasyonu için planları mevcut—fakat acaba bunları bir kenara bırakıp bu yolculukta Elon Musk’ ı mı asiste edecek? Öyle duruyor ki NASA, Musk’ ın planlarına dahil olacak gibi ancak iş gücü, finansman ve olası şöhret dağılımı gibi konular oldukça hassasiyet içermekte.

Elon Musk’ ın işi zor gözüküyor.


Çeviren : Saba Çil Yenier

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz