Elon Musk, uzun zamandır Mars’a 100 insan veya 100 metrik ton yük taşıma kapasitesinde bir Mars Koloni Taşıyıcısı yapmanın hayalini kuruyordu. Güneş sisteminin yük gemisi, Mars Koloni Taşıyıcısını, SpaceX’ in yeni gezegende insanoğlunun yayılmasını sağlayacak araç olarak düşünebiliriz.
Fakat neden Mars’ta duralım ki? SpaceX’in CEO’ u Twitter’da yaptığı açıklamada kurgusal gemimizin Mars’ın da ötesine seyahat yapabilecek kapasitede olabileceğini duyurdu.
Peki Mars’tan ayrı insanoğlu için başka neler var?
Kabul edelim. Henüz gezegenler arası taşımacılıkla ya da aracın menzili dahilindeki noktalarda bulunan duraklar ile ilgili çok detaylı bilgiye sahip değiliz. Fakat bu düşünce bile Popular Science’ ta daha başka nerelere gidilebilir sorusunu soran bir ekibin oluşmasına yol açtı.
Mars’ tan ayrı olarak güneş sistemimizde yaşam için misafirperver birkaç nokta daha bulunabilir. Başka bir deyişle daha az ölümcül!
Mesela Venüs’ ün üst atmosferi insan yerleşimi için çok fazla boğucu sıcak olmayabilir. Ayrıca bulutların üzerindeki bir şehrin manzarası da oldukça etkileyici olacaktır.
Çoğunlukla azot içeren atmosferi ve atmosfer basıncıyla Dünya’ ya benzeyen Satürn’ün uydusu Titan insanoğlu için ilginç bir yuva olabilir. Uydu belki yüzeyinin altında su bulunduruyordur ve belki de gökten yağan amonyak yağmurları da kampımızı sürekli temiz tutmamıza yarar. Sadece sıvı metan göllerinin yakınında kibrit çakmayın yeter.
Jüpiter’in uydusu Callisto ve bizim uydumuz Ay gibi diğer olası duraklar da bol miktarda su buzunun bulunduğu yerler olabilir. Bu durum sadece içme suyu sağlaması açısından önemli değildir; ayrıca su molekülü oksijen ve hidrojenine ayrıştırılabilir. Oksijen, tabi ki nefes almak demek. Fakat oksijen ve hidrojen birlikte düşünüldüğünde roket yakıtı oluyor. Dolayısı ile böyle bir su dünyasının üzerine kurulmuş bir koloni, güneş sistemi keşifleri için bir yakıt istasyonu görevi görebilir
Mars’ ı Ne Gölgede Bırakabilir?
Elon Musk büyük iddiaların adamı. Büyük ihtimalle buradaki emekliliğinden önce Mars’a insanlar göndermiş olur. Çünkü daha takip etmesi gereken başka yüksek hedefleri varmış gibi görünüyor. İnsanlığın, yeni gezegen dünyasında koloni olurken, evrendeki yerini şekillendiren iki kazanımdan bahsedebiliriz.
- Europa’ da dünya dışı yaşam ara.
Jüpiter’in uydusunun yüzeyini kaplayan yaklaşık 100 km derinliğindeki buz kütlesinin altında yaşam barındıran bir okyanus olabileceği düşünüldüğünde bunun hiç de kolay bir iş olmadığı görülüyor. Bu koca buz kütlesini delerek ilerlemek bir robot için çok büyük bir görev. Fakat eğer Musk, buz delici bir takımı Armagedon stili çalışmaları için uyduya göndermiş olsaydı Europa’da yaşam olup olmadığı konusuna sonunda bir cevap almış olabilirdik.
Radyasyon bombardımanına tutulan Europa yaşam oluşması için pek de uygun görünmeyebilir fakat yaşam olma olasılığı ile ilgili daha önceden elde edilmiş sağlam bulgular her şeye rağmen o gezegene ya da uyduya inmemiz için çabalamamıza değer.
- Bizi başka bir yıldız sistemine götür.
Resmi adı ile Mars Koloni Taşıyıcısı için bile yıldızlar arası seyahat kesinlikle çok iddialı. Fakat kurgusal duraklar için kurgusal araçlardan faydalanıyorsak daha fazlasını neden istemeyelim?
Sırada Gerçekten ne Var?
En son aldığımız habere göre SpaceX gezegenler arası taşıyıcısını 2022’de fırlatma rampasına koymayı ve 2024’ te Marsa fırlatmayı planlıyor. Bu süre, muhtemelen bir sürü gerginlik ve ertelemelerle geçecek.
Çeviren : Batuhan Şahin