Bu Hap Yutulduktan Günler Haftalar Sonra Bile İlaç Salgılıyor

0
Bu hap, günlük dozları aylık dozlara dönüştürebilir.

İlaç yıldız şeklinde açılıyor, böylece sindiremiyorsunuz.

Bu hap, günlük dozları aylık dozlara dönüştürebilir.
Bu hap, günlük dozları aylık dozlara dönüştürebilir.

Kalp, astım gibi kronik hastalıları olan insanların ilaçlarını günü gününe almaları gerekiyor. Ama birçokları için bunu yapmak büyük bir problem. Aslında belirli koşullar altında insanların yüzde 50‘sinden azı ilaçlarını zamanında alıyor. MIT, Brigham ve Bostan Kadın Hastanesindeki araştırmacılar buna bir çözüm getirdi: Midenin içinde oturan ve uzun süre ilaç üreten tek bir hap.

Domuzlarda test edilen bu yeni yöntem yalnızca kronik rahatsızlıklara değil aynı zamanda üçüncü dünya ülkelerinde görülen sıtma gibi uzun süre tedavi gerektiren hastalıklara da potansiyel bir çözüm getiriyor. Araştırmacılar, geçen hafta Science Translational Medicine dergisinde çalışmanın sağlamasını yayınladılar.

Bu hap bazı önemli engellerin üstesinden gelmek zorunda kaldı. Midede her damla yiyeceğin ince bağırsağa gönderilmesini sağlayan son derece güçlü kaslar bulunuyor. Bu yüzden hapların midede durması güçleşiyor. Bunu önlemek için, araştırmacılar yutulduğunda bir çeşit yıldız şekline dönüşen hap tasarladılar. Bu şekil, hapın karnı terk etmesini ve ince bağırsağa girmesini önlüyor.

Hap mideye ulaştığında açılıp yıldız şeklini alıyor.
Hap mideye ulaştığında açılıp yıldız şeklini alıyor.

 

Hapın özel şekli günün sonunda mideye sıkışmasını sağlarken, özel polimer kaplaması önceden belirlenmiş dozların birer birer vücuda salınmasını sağlıyor. Hap son dozu da salgıladığında, parçalanıyor ve nihayet mideden ince bağırsağa geçebiliyor.

Araştırmacılar, bu tür terapilerin hastalara her gün sıkıntı yaratmayan ve bu nedenle fark edilmeden geçebilecek yüksek tansiyon veya diyabet gibi hastalıkların tedavisi için yararlı olabileceğini belirtti.

Kadın Hastanesinde gastroenterolog , Brigham’da biyomedikal mühendisi olarak görev yapan ve aynı zamanda araştırmanın başyazarı olan Giovanni Traverso diyor ki ‘’Bu hastalıkların bazılarının günlük olarak algılanan semptomları  yoktur ve aslında bir derece gizlidirler.”.

Bugün piyasada uzun süreli ve hatta gecikmeli salınan tabletler mevcut, ancak bu tabletler günün sonunda mideden çıkarılıyor. Gerçek uzatılmış salım için hekimler ve hastalar şu anki elektronik cilt bantları, implantlar ve damar içi ilaç verme yöntemlerine yönelmek zorundalar.

Araştırmacılar, bu teknolojinin birinci dünya ülkelerindeki günlük ilaç kullanımına olan faydasının yanı sıra, üçüncü dünya hastalıklarının tedavisinde de etkisinin büyük olabileceğini belirtti. Proje sıtma ile mücadele için daha iyi yöntemler bulmak amacıyla Gates Vakfı tarafından finanse edildi. İlk çalışma olarak araştırmacılar anti-paraziter bir ilaç olan ivermektin üzerine yoğunlaştılar.  Bu ilaç, bir kişinin sıtmaya yakalanma ihtimalini uzun süreler boyunca önemli ölçüde azaltıyor. Domuzlarda yapılan testlerde, ivermektin devamlı ve küçük dozlarda 10 gün boyunca salgılanabildi.

Ancak teknoloji, piyasaya çıkmaya hazır değil. Araştırmacılar, insanlara geçmeden önce yöntemi farklı ilaçlarla ve farklı dozlarda daha fazla domuz üzerinde test etmeyi planlıyorlar.


Çeviren: Gizem Demirci

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz