ABD Temyiz Mahkemesi, Google’ın Kitap Tarama Projesinin Yasal Olduğunu Söyledi

0

Aralık 2004’te Google, yeni okuyuculara kitapların daha ulaşılabilir olmasını sağlamak amacıyla beş büyük araştırma kütüphanesindeki kitapları tarayarak dijitalleştirmeye başladı. Bu proje, Google’ın telif haklarını çiğnediğini düşünen bazı araştırmacılar, eğitimciler ve yazarlar tarafından eleştirildi ve tartışamalara yol açtı (Şunu belirtmekte fayda var: Popular Science mecrası, bu projede Google’ın yanında durarak içeriklerinin taranmasına izin verdi).

Projenin başlangıcının üzerinden on yıldan fazla süre geçmesine karşın bir grup yazar Google’ı proje kapsamında telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava etti. ABD temyiz mahkemesinin verdiği karara göre ise Google bu konuda hiçbir ihlalde bulunmadı. Yargıçlar, kârlarından oldukları gerekçesiyle açılan davayı redetti.

Google hukuk birimi, mahkemede, kitapları taramanın ve internetten aranılabilir kılmanın satışları artırdığı argümanını savundular. Hukuk birimi, okuyucuların spesifik olarak kitapları bulmasının bu proje sayesinde kolaylaştığını ve yeni kitapları keşfetmelerinin yolunun açıldığını ifade etti.

Yargıç Pierre Lavel tarafından yazılan kararnameden ufak bir parçayı sizlere sunmak isteriz: “Google’ın okuyuculara ulaşabilecekleri bir arama fonksiyonu sunması, kitapların dijitalleştirilmesi projesinde var olan düzeni değiştirmeye ve daha ileriye taşımak amaçlı yapılmış olup; halk tarafından davacı tarafın kitaplarının bilinmesini artırmaya yönelik faydası olduğu ve davacının iddia ettiği üzere telif haklarında bir ihlale mahal vermeden bunun gerçekleştiğini görmekteyiz”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz