AdaptiFont: Dijital Metinler İçin Etkileşimli Yazı Tipi

0
Fotoğraf: Constantin A. Rothkopf

İnsanlar arasındaki bilgi alışverişinde dil, şüphesiz ki en yaygın araç. Fakat konuşulan dilin ya da soyut metnin okunabilmesi için basılı halde ya da ekranda okunabilir olması gerekiyor.

Bir metnin görünüşü, okunabilirliğini de etkiliyor; yani bu metin nasıl okunuyor, işleniyor ve anlaşılıyor? Darmstadt Teknik Üniversitesi Bilişsel Bilim Merkezi’nde çalışan bir araştırma takımı da algısal bilim, bilişsel bilim ve dilbilimin kesişim noktasında bu soruyu araştırmış.

Elektronik metinler çok daha karmaşık bir yapı sergiliyor. Metinler, farklı cihazlarda farklı dış koşullar altında okunuyor. Herhangi bir dijital metin başlangıçta biçimlendirilmiş olsa da; kullanıcılar bu metnin ekrandaki boyutunu, ekranın parlaklığı ve zıtlığını değiştirebiliyor ya da internette metin okurken farklı bir yazı tipi seçebiliyorlar.

Şimdiyse araştırmacılar, kullanıcının metinle olan etkileşimine göre görünüşünü değiştiren bir bilgisayar fontu geliştirmişler. “AdaptiFont”, bir kullanıcının okuma hızını ölçüyor ve kullanıcının metni daha kolay okumasını sağlamak üzere yazı tipinin şeklini sürekli ve benzersiz biçimde değiştiriyor. Bu yeni ve kişiselleştirilmiş yazı tipleri, bir yapay zeka algoritmasının da yardımıyla çok hızlı şekilde oluşturulup bireyin okuma hızını artırıyor.

Darmstadt Teknik Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz