Curtin Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, genelde ‘ahmak altını’ olarak bilinen piritin içerisine ufak miktarlarda altının hapsolabileceği bulunmuş. Söz konusu madde, bu sayede isminin akla getirdiğinden çok daha değerli olabilir.
Batı Avustralya Üniversitesi ve Çin Yerbilimleri Üniversitesi ortaklığıyla Geology bülteninde yayımlanan çalışma, piritte hapsolan altının mineralojik konumunu daha iyi anlamak üzere derin bir analiz sağlıyor. Bulgular, daha çevre dostu altın çıkarma yöntemlerine yol açabilir.
Curtin Üniversitesi Dünya ve Gezegen Bilimleri Fakültesi’nde çalışan baş araştırmacı Dr. Denis Fougerouse, bu yeni tip “görünmez” altının daha önce fark edilmediğini ve yalnızca, atom sondası adı verilen bilimsel bir cihazla gözlemlenebildiğini söylüyor.
“Yeni altın yataklarının keşif oranı, cevher kalitesinin düşmesiyle birlikte kıymetli metal değerinin artışına paralel olarak dünya çapında düşüş sergiliyor” diyor Dr. Fougerouse.
“Altın çıkaranlar, daha önce piritte ya nanoparçacık şeklinde, ya da pirit-altın alaşımı olarak altın bulabiliyordu. Fakat bizim keşfettiğimiz şey, altının nano ölçekteki kristal bozukluklarında da bulunabiliyor olması ve bunun yeni bir tip “görünmez” altını temsil etmesi.
“Kristal ne kadar bozulursa, bozukluklarda o kadar daha altın hapsoluyor. Nano ölçekli bozukluklarda yer alan bu altına çıkık deniyor. İnsan saçının genişliğinden yüz bin kat daha ufaklar. Bu yüzden, gözlemlenebilmeleri için atom sonda tomografisi adı verilen özel bir yöntem gerekiyor.”
Dr. Fougerouse, takımın altın çıkarma yöntemleri ile hapsolmuş altını çevreye daha az olumsuz etki oluşturacak şekilde elde etmenin muhtemel yollarını da araştırdığını söylüyor.
“Altın, genelde basınçlı oksitleme yöntemleri (pişirmeye benzer) kullanılarak çıkarılıyor fakat bu süreçte çok enerji gerekiyor. Daha çevre dostu bir çıkarma yöntemine bakmak istedik” diyor Fougerouse.
“Bir sıvı yardımıyla altını piritten seçici şekilde çözdürmek üzere seçici sızdırma adı verilen bir çıkarma işlemini inceledik. Çıkıklar altını hapsetmekle kalmıyor, ayrıca altının piritin tamamını etkilemeden “sızmasını” sağlayan sıvı güzergâhları biçiminde de davranıyorlar.”
Curtin Üniversitesi. Ç: O.