Eylemler ile Sonuçlarını Bağlayan Beyin Bölgesi

1
Bir ipek maymunu (veya marmoset). Fotoğraf: Paulo Infante/Unsplash

Araştırmacılar, ‘amaca yönelik davranışın’ altında yatan belirli bir beyin bölgesi keşfetmişler. Amaca yönelik davranış, aklımızda belli bir amaç varken bilinçli şekilde bir şey yaptığımızda sergileniyor; yani yiyecek bir şeyler almak için alışverişe çıkmak gibi.

Dün Neuron bülteninde yayımlanan çalışmada, ipek maymunlarının beyinlerinde bulunan ve ön singülat korteks adı verilen bir bölge geçici olarak kapatıldığı zaman, maymunların artık davranışları ile belli bir sonuç arasında bağlantı kuramadıkları keşfedilmiş.

Söz konusu bulgu önem taşıyor çünkü OKB ile bağımlılıktaki dürtüsel davranışların, beyindeki ‘amaca yönelik sistem’de meydana gelen bozulmalardan kaynaklandığı düşünülüyor. Bu durumlarda endişelenme, takıntı veya madde arama gibi dürtüsel davranışlar, beyinde iş başında olan ve alışkanlığa dayalı alternatif bir sistemi yansıtabiliyor. Bu noktada davranışlar, sonuçlarıyla doğru biçimde ilişkilendirilmiyor.

Çalışma ayrıca, değişen ortam ve hedeflere göre tepki verme ihtiyacı duyan sağlıklı insanların nasıl amaca yönelik biçimde davrandığına da daha fazla ışık tutuyor.

Cambridge Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde çalışan ve raporun birinci yazarı olan Lisa Duan, “Beyinde, amaca yönelik davranışla ilişkili çok belirli bir bölgeyi tanımladık” diyor. “Burayı geçici olarak kapattığımızda, davranış daha alışkanlıksal hale geliyor; otomatik pilotta gitmek gibi.”

Çalışmada ipek maymunlarının kullanılmasının sebebi, bu maymunların beyinlerinin insan beyinleriyle önemli benzerlikler paylaşması ve ayrıca beyinlerinin belli bölümlerinin manipüle edilmesiyle, sebep sonuç etkilerini anlamanın mümkün olması.

Cambridge Üniversitesi. Ç: O.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz