Akıllı Kakadular Sosyal Etkileşim Yoluyla Öğreniyor

0
Fotoğraf: B. Klump

Uluslararası bir araştırma takımı, Avustralya’ya ait simgesel kuş türü kakaduların birbirlerine bakarak benzersiz bir beceri (çöp kapaklarını kaldırarak yiyecek toplamak) öğrendiğini ilk defa kanıtlamışlar. Dünyada ilk olan ve iki gün önce Science bülteninde yayımlanan çalışma, kakaduların yeni öğrenilen bu davranışı sosyal öğrenme yoluyla yaydığını onaylıyor. Araştırma takımı, kakaduların sergilediği bu davranışın genetik sonucunda oluşmaktan ziyade öğrenildiğini göstermiş.

Çalışmanın eş baş yazarı Barbara Klump, sosyal öğrenmenin farklı bölgesel kültürlerin temelini oluşturduğunu ve primatlar ile kuşlar gibi bazı hayvanların, sosyal şekilde öğrendiklerinin görüldüğünü söylüyor. “Çocuklar, sosyal öğrenme konusunda uzman. Erken yaşlardan itibaren, diğer çocukların ve yetişkinlerin becerilerini kopyalıyolar. Fakat insanlar ile karşılaştırıldığında, birbirine bakarak öğrendiği bilinen çok az hayvan var” diyor Klump.

“Yiyecek arama davranışının genetik sebepli olmadığını göstermek zor olmuştu” diye ekliyor Klump.

Fakat Avustralya Müzesi’nde çalışan eş yazar Richard Major, birkaç yıl önce eş yazar Lucy Aplin’e sülfür ibikli bir kakadunun kapalı bir çöp kutusunu açarken çekilmiş videosunu göstermiş. Kakadu, gagasını ve ayağını kullanarak ağır kapağı kaldırmış ve kapağı yanından tutarak ters çevirip, gıda artıklarından oluşan zengin bir hazineye ulaşmış.

Klup ile o zamanlar Oxford Üniversitesi’nde araştırma yapan ve daha sonra Almanya’daki Max Planck Enstitüsü Hayvan Davranışı Bölümü’ne geçen Aplin, görüntüleri izlediklerinde büyülenmiş.

“Bir besin kaynağına erişirken böylesine maharetli ve yenilikçi bir yöntemin kullanıldığını gözlemlemek çok heyecan vericiydi” diyor Klump. Bu benzersiz yiyecek arama davranışı üzerinde sistematik bir çalışma yapmamız gerektiğini hemen anlamıştık.”

Max Plancsk Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz