Çağımızın vebası: Geri bildirim bağımlılığı! Aslında biyolojik olarak geri bildirimlere bağımlı olmamız kaçınılmaz. Vücudumuzun dengesini sağlayan her geri bildirim bizim hayatta kalmamızı sağlıyor. Ancak sosyal medya hesapları üzerinden aldığımız beğeniler, favoriler ve ya övgü dolu yorumlar hayatta kalmamız için elzem değil. Ne yazık ki beynimiz kendisinin okşanmasından çok hoşlanıyor.
Aslında bu bağımlılık akıllı telefonlar bu derece yayılmadan önce şimdiki kadar çok değildi. Fakat şirketler potansiyeli görmüş olacak ki, akıllı telefonlar ve tablet üzerinden çok büyük başarılara imza attılar. Şirketlere getir sağlayan hayatlarımızdaki götürüler zamanla bizlerin psikolojisini bozdu ve psikolojik bozukluğu biyolojik rahatsızlıklar izledi. Sayabileceğimiz o kadar çok hastalık var ki… Ancak bu haberimizde size “küçük parmak” fotoğraflarından bahsedeceğiz. Eğer büyük telefon kullanıcısı iseniz, sıkı durun!
Akıllı telefonların akıllı olması bazılarımıza yetmez, büyük de olmalı. Büyük telefonların problemlerinden birisi de tutuşu. Tutuşu kolaylaştırmak için birçok icat yapılsa da ne yazık ki tutmadılar. Bilindik yöntem her zaman daha iyidir. Küçük parmak ile telefonu alttan desteklemek. Fotoğrafta görüldüğü gibi:
Şimdi elinizden telefonunuzu bırakarak küçük parmağınıza bakmanızı isteyeceğiz. Bir değişiklik görüyor musunuz? Nasıl bir değişiklik mi? İşte böyle:
Bu ve bunun gibi fotoğraflar sosyal medyada adeta patladı. Birçok kişi küçük parmaklarının fotoğrafını çekerek internete koyuyor ve: “Akıllı telefon parmağına sahibim!” diyor. Peki bunun gerçekliği ne?
Bazı akıllı telefon üreticileri, telefon tutmanın kısa vadede bu kadar belirgin bir fiziksel probleme sebep olmayacağını iddia ediyor. Bunun geçici olduğunu söylüyor. Çoğu aynı göndermede bulunuyor: “Bundan birkaç yıl önce çoğu insan telefonların bizlere fiziksel zararlar vereceğini iddia ediyordu, bu akım da sadece onlardan birisi.”
Tartışma bir süre daha sürmeye devam edecek. Ancak telefonların kısa vadede problem oluşturmadığını söylemek, telefonların problem oluşturmadığını söylemek demek değildir. Evet, belki de akıllı telefon parmağınız yok ancak psikolojik sorunlarınız olabilir, asosyal olabilirsiniz ve bunların getirileriden birisi olarak, obez de olabilirsiniz.