Alglerden Elektrik Toplayan Bir Yakıt Hücresi Geliştirildi

0

Kanada’daki bilim insanları mavi yeşil alg kullanarak, mavi yeşil algi meydana getiren mikroorganizmalar olan siyanobakterilerin yaptığı solunum ve fotosentezden elektriksel bir yük toplayan yeni bir yakıt hücresi çeşidine hayat verdiler – Science Alert

800px-Cyanobacteria_guerrero_negro

Montreal’deki Concordia Üniversitesi’nden mühendis Muthukumaran Packirisamy şöyle söyledi: “Bitki hücrelerinde meydana gelen fotosentez ve solunum, elektron taşıma zincirleri gerektirir. Fotosentez ve solunum sırasında mavi yeşil alg tarafından salınan elektronları yakalayarak, doğal olarak ürettikleri elektrik enerjisini toplayabiliyoruz.”

Fotosentetik yakıt hücresi, bir anot, katot ve proton değişim zarından meydana geliyor. Mavi yeşil alg, anot odasına yerleştiriliyor ve fotosentez yaptıkları zaman, elektrot yüzeyine elektron bırakıyorlar. Hücreye bağlanan bir dış şarj ile, elektronları çıkarmak ve cihazdan elektrik toplamak mümkün oluyor.

Doğal kaynaklar açısından bakılacak olursa mavi yeşil algler, fosil yakıtları azaltma sorumluluğunu almaya yardımcı olmak için harika bir seçim. Siyanobakteriler, Dünya üzerindeki en uygun mikroorganizmalardır. Üstelik, güneş ve rüzgar gücü gibi diğer yenilenebilir güç kaynaklarından farklı olarak, havadaki değişimler ile verimlilikleri etkilenmez.

“Bütün dünyada sürekli olarak meydana gelen bir işlemden faydalanarak, karbonsuz enerji üretmenin daha ucuz yöntemlerine yol açabilecek yeni ve ölçeklenebilir bir teknoloji oluşturduk,” diyor Packirisamy.

Teknoloji henüz ilk evrelerinde ve araştırmacılar bu fikri ticarî olarak kullanılabilir yapmak için yakıt hücresini ölçeklendirmek konusunda yapacak bir sürü işleri bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Şimdiye kadar, Technology dergisinde yayınlanan bulgularında detaylandırıldığı üzere 993 milivolt kadar yüksek açık devre voltajı ölçtüler ve 175.37 mikrowatt zirve gücü elde ettiler. Araştırmacılar eğer bu ilk kazanımları büyütebilirlerse, düzeneğin bir gün insanlığa seragazı salınımlarını azaltmada yardımcı olmaya ek olarak, her gün kullandığımız elektronik aletleri çalıştıracak kadar güçlü olacağını umuyorlar.

Packirisamy, Reuters’dan Chris Arsenault’a şöyle söylüyor: “Beş yıl içinde, akıllı telefonunuza güç sağlayabilecek.” Al bakalım, lityum iyon.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz