Yeni bir makaleye göre geçmişinize üçüncü bir kişinin gözünden bakmak, bir anıyı kendi gözlerinizden gördüğünüz şekilde hatırlamaya kıyasla beyninizdeki farklı bölgeleri faaliyete geçiriyor.
Çalışmanın ortak baş yazarı ve psikoloji yardımcı profesörü Peggy St Jacques, “Bir şeyi hatırladığımız zaman kullandığımız bakış açısı, hafızayı destekleyen beyin bölgelerini ve bu bölgelerin birbirleriyle etkileşim şeklini değiştiriyor” diye açıklıyor.
Sonuçlar, anıları kendi gözlerinizden değil de gözlemci benzeri bir bakış açısından hatırlamanın, ön hipokampüs ve arka medyal ağ arasında daha fazla etkileşim olmasına yol açtığını gösteriyor.
“Bulgular, anı çağırmanın; anılarımızı saptırabilen ve hatta bozabilen etkin bir süreç olduğunu gösteren ve sayıları artan araştırmalara katkıda bulunuyor” diye ekliyor St Jacques.
“Gözlemci benzeri bir bakış açısı benimsemek, geçmişi yeni bir biçimde görmeyi gerektiriyor ve bu da bir anının detaylarını çağırma ile zihinsel görüntüleri hayalimizde canlandırma kabiliyetimizi destekleyen beyin bölgeleri arasında daha büyük bir etkileşim gerektiriyor.”
Gözlemci benzeri bir bakış açısı benimsemenin, terapik bir amaca hizmet edebileceğini de açıklıyor St Jacques: “Bu durum; geçmişe uzaktan bakıp hissettiğimiz duyguların yoğunluğunu azaltarak, sorun oluşturan anılarla başa çıkma yönünden etkili bir yöntem olabilir.”
Alberta Üniversitesi. Ç: O.