Antarktika’ya 430.000 Yıl Önce Çarpan Gök Taşı

0
Gök taşının inişini gösteren canlandırma. Görüntü: Mark A. Garlick

Kent Üniversitesi Fizik Bilimleri Fakültesi’nde çalışan Dr. Matthias van Ginneken’in önderliğindeki uzay bilimcilerinin oluşturduğu uluslararası bir araştırma takımı, 430.000 yıl önce Antarktika buz tabakasına ulaşan düşük irtifalı bir gök taşına yönelik yeni kanıtlara ulaşmış.

Doğu Antarktika’daki Sør Rondane Dağları’nın Walnumfjellet zirvesinden alınan bu dünya dışı parçacıklar (yoğunlaşma kürecikleri), en az 100 m boyutundaki bir gök taşının atmosfere girmesinden kaynaklanan erimiş ve buharlaşmış bir madde jetinin yüksek hızda yüzeye ulaştığı olağandışı bir iniş olayını gösteriyor.

Tek bir gök taşı darbesiyle meydana gelen bu tür patlamalar, havada gerçekleşen infilaktan daha büyük fakat krater açan çarpışma olayın daha küçük olduğu için orta dereceli şeklinde nitelendiriliyor.

Enkazın ana kondritsel yığını, iz element kimyası ve nikel içeriği, toplanan parçacıkların dünya dışı tabiatını gösteriyor. Maddelerin sahip olduğu benzersiz oksijen izotop imzaları, çarpışma bulutundaki oluşumları esnasında Antarktika buz katmanından çıkan oksijenle etkileşime girdiklerini gösteriyor.

Bulgular, Rusya’da 1908 ile 2013 yıllarında meydana gelen Tunguska ve Çelyabinsk olaylarından çok daha tehlikeli bir çarpışmaya işaret ediyor.

Science Advances bülteninde yayımlanan bulgu, bu gibi olaylara ait kanıtların nadir bulunduğu jeolojik kayıtlarda önemli bir keşfe öncülük ediyor. Bu durumun sebebi ise çoğunlukla, çarpışma parçacıklarının belirlenip nitelendirilmesinin zor olması.

Olivia Miller/Kent Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz