Antibiyotiğe Dirençli Bakteri Ortaçağ İksirine Karşı Direnemiyor

0

Kan almak, kafada delik açmak gibi eski çağlardaki tedavi yöntemleri modern tıp ile karşılaştırıldığında tedbirsiz gözükebilir. Fakat bilim insanları binlerce yıl önce Anglo-saksonların göz enfeksiyonunu tedavi etmek için günümüzün, antibiyotik direncine sahip en azılı bakterisi ile savaştıklarını buldu: Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus (MDSA). Araştırmacılar bulgularını İngiltere’de her yıl düzünlenen mikrobiyoloji kongresinde sundu.

Nottingham Üniversitesi’nden profesör Christina Lee, 9. yüzyılda eski İngilizce olarak yazılmış ve bilinen en eski tıp kitaplarından birisi olan Bald’ın Doktor Kitabı’nı günümüz İngilizcesine çevirdi. Ekip kitapta yazan tarifi tamamiyle uyguladı: iki farklı soğan ve sarımsak türü, şarap ve ineğin midesinden safra. Bu karışım kullanılmadan dokuz gün önce yapıldı ve dokuz gün boyunca bekletildi.

Ekip bu karışımı MDSA kültürüne ekledi ve bu bakteriden muzdarip fareler üzerinde denedi. Kimse bu karışımın bakteriler üzerinde öldürücü olacağını düşünmüyordu fakat 1000 bakteriden sadece bir tanesi yaşadı. Karışım biraz sulandırıldığında ise etkisi azalmıştı fakat bakterilerin iletişimini keserek bulundukları dokuya zarar vermelerini engelliyordu. Hatta bu iletişim kesme başarısı bazı bilim insanlarına yeni fikirler verdi. Örneğin antibiyotik direnci olan bakteriler üzerinde bu işlem uygulanabilir ve böylece bakteriler zararsız hale getirilebilir.

“Deneyin sonucuna ulaştığımızda hayret ettik” diyor Lee. Ekip, modern tıbba yardımcı olacak yeni karışımları bu kitaptan elde etmeyi umuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz