Norveç’in Svalbard bölgesi, sert soğukları ve kutup ayıları ile tipik bir Arktik senaryoya sahiptir. Ancak bu bölge hep böyle değildi. Yeni bulgular, bir zamanlar bu bölgede tropikal ormanların var olduğunu gösteriyor.
380 milyon yıl önce kıtalar şimdikinden çok farklıydı. Üzerinde yaşadığımız kara parçaları tektonik plakalar ile birbirinden ayrılır. Bu plakalar zamanla magma üzerinde hareket eder. Bu yüzden de Svalbard yaklaşık 380 milyon yıl önce ekvatorda bulunuyordu.
Svalbard’da bulunan fosillerin gösterdiğine göre bir zamanlar burada bir kurtayağı türü olan likopsitlerden oluşan bir orman vardı. Bilim insanları, bu ormanlar çok oluşunun atmosferdeki karbondioksit oranını düşürdüğünü düşünüyor.
“Devonian periyotu boyunca atmosferdeki karbondioksit oranı yüzde 15 kadar azaldı” diyor araştırmanın başında olan ekipten Chris Berry, ve ekliyor, “yer yüzündeki ormanların sıklaşması ve bitkilerin devasa olması fotosentez için gerekli olan karbondioksit oranında artışa yol açtı. Böylece, atmosferdeki karbondioksiti kullanan tüm bitkiler, oranın düşmesine yardımcı oldu.”