Arşivimizden: Güneş Işığı Nasıl Muhafaza Edilir

0

Phoenix, Arizona yerine Massachusetts’te güneş enerjisiyle çalışan bir ev kurmak kulağa garip gelebilir. Ancak MIT araştırmacıları bu sorunun üstesinden cesur bir konseptle gelmeyi başardılar. Bu girişimi 1949 yılının Mart sayısında Popular Science, kapağına taşımıştı.

Dover Sun House isimli proje, içinde Glauber tuzu yani sodyum sülfat barındıran tankların yaşam alanlarında kullanılmasına dayanıyordu (Tasarımcımız bu noktada bu tankları çatı katında yer alan “ısı tenekeleri” olarak göstermişti). Tuz 32 santigrat derecede eriyor ve bu şekilde sudan daha verimli bir şekilde enerji depolayabiliyordu. Kimyager Mária Telkes ve mimar Eleanor Raymond tarafından tasarlanan sistemde güneş ışığı sodyum sülfat tanklarına yönlendiriliyor ve tanklar da ısıyı soğuk veya kapalı günlerde dağıtıyordu. Ancak sistem pratikte maalesef teoride olduğu kadar başarılı değildi: Sistemin kullanıcıları kışın sistemden yararlanamıyorlardı ve tanklar da sızdırmaya meyillilerdi. Kurulan sistemler birkaç yıl içinde terk edildi. Bugün ise Tesla Powerwall isimli proje güneş ışığını lityum iyon pillerde daha etkili olarak depolayabilmekte.

28 yıldır Popular Science yılın en iyi yeniliğini seçmekte. Bu yıllar içerisinde de bu ödüller bazı enerji depolama sistemlerine verilmiş. Gelin, birlikte bu ödüllerin sahiplerine bir göz atalım:

1991: Hızlı Şarj Olan Araba Bataryası

Nissan tarafından geliştirilen sistem, zamanında yankı uyandırmış ve elektrikli arabaların gelişimi konusunda isminden oldukça sık söz ettirmişti. Çünkü bu sistemle araba bataryası 15 dakika içinde şarj olabilmekteydi.

2007: Çatıdaki Buz Kütlesi

Ice Bear isimli bu sistem gece boyunca suyu buza dönüştürerek enerji depolanmasını sağlıyordu. Gündüz ise klima sistemlerini soğutucu ile besliyordu.

2014: Çevre Dostu Batarya Kümesi

Aquon Energy’nin geliştirdiği bu modüler batarya sistemi rüzgar ve güneş enerjisinin depolanmasında zehir saçmayan, alev almayan bataryaları kullanıyordu: tuzlu su.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz