Kısa Cevap: Eh, “evet” diyebiliriz.
Arktik’in kuzeyinde yaşayan insanlar yaklaşık 2 ay boyunca gün ışığından uzak yaşamak zorundadırlar. Kış karanlıklarında bu insanlar yapay ışıklandırma ile yaşarlar. 2007 yılında ise bir nörobilimci olan Bruno Laeng bu durumun görme yetisi üzerine bazı araştırmalarda bulundu.
Leang ve ekibi 250 kişi üzerinde araştırmada bulundular. Öncelikle bu topluluğu iki gruba ayırdılar: Arktik dairenin altında doğanlar ve üstünde doğanlar. İki grup arasında renk algıları karşılaştırıldı. Normal görüşe sahip olanlar en az 85 renk tonunu ayırt edebilmeliydi.
Sonuçlara göre kutulara daha yakın yaşayanlar yani gün ışığına daha az maruz kalanlar sarı-yeşil ve yeşil ton farkını ayırt etmekte zorlanıyordu. Fakat mavi ve tonlarında daha az hata yapıyorlardı.
Ayrıca dil bilimi de bu bulguları destekliyor. Ohio Eyalet Üniversitesi’nden psikolog Angela Brown, kutuplara yakın kesimlerde yaşayanların dillerindeki “mavi” kelimesinin kullanımının da farklı olduğunu söylüyor. Ayrıca Brown’da kutuplara yakın yaşayanların mavi rengini daha iyi ayırt ettiğinin fark edildiğini ekliyor.
Adaptasyonun çok güzel bir örneği:)