Bakterilere Karşı Yeni Silahımız: iChip

0

Bitirmek üzere olduğumuz yılın içerisinde bilim insanları yeni bir antibiyotik keşfetti. Bunda ne var diyebilirsin elbette, en doğal hakkınız, ancak son 30 yılda böyle bir gelişme yaşanmamıştı. “Teixobactin” ismi verilen bu antibiyotik birçok antibiyotik direncine sahip bakterilere karşı etkili. Bu, antibiyotike direnç geliştiren bakterilerin çağında kazandığımız en büyük zafer olabilir.

Antibiyotikler doğada bulunan bakterilerden üretiliyorlar. Bakteri bulmak dünyanın en kolay işi olabilir ancak bu durumu zor kılan, Dünya üzerindeki bakterilerin yüzde 99’unun laboratuvarda kültür haline getirilememesi. Bu zorluğun üstesinden gelmek için Northeastern Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı iChip isimli bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz bakterilere doğal yaşam ortamlarını sunuyor. Böylece laboratuvarda kültür haline getirilmelerini sağlıyor. Bakteriler bu cihaz sayesinde antibiyotik salgılıyor ve bilim insanları bu salgıları izole ediyor.

Ekip bu cihaz sayesinde binlerce yeni bakteriyi laboratuvarda geliştirdi. Bu bakterilerden çok yakında 25 farklı antibiyotik üretilecek. Adaptasyon Genetiği ve İlaç Direnci Merkezi’nin yöneticisi olan Stuart Levy henüz çalışma aşamasında olduklarını ve çalışılması gereken çok şeyin olduğunu söylüyor. Ancak bu cihaz sayesinde bizi aydınlık bir geleceğin beklediğinden de umutlu.

Antibiyotikler düzgün kullanıldığında çok etkilidir. Gereksiz kullanımlarında ise, bakterilere gün doğar. Antibiyotik direncine sahip bakteriler gezegenimizde cirit atıyor olmalarını gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımına borçludur. 25 değil 100 yeni antibiyotik de üretilse, atılması gereken en önemli adım halkı antibiyotik kullanımı konusunda bilinçlendirmek olacaktır. Ancak de o zaman iChip daha etkili bir alet haline dönüşür.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz