Mayıs 2014’ten bu yana NASA uzay istasyonunda marul yetiştiriyordu ve en sonunda astronotların emekleri meyvesini verdi. Uzay istasyonunun ilk taze sebzeleri mikrodalga fırın boyutlarındaki bir kutunun içinde LED ışıklar altında yetiştirildi. İki astronot ile birlikte marulun ilk kez tadına baktıktan sonra astronot Scott Kelly “müthiş bir tadı” olduğunu söyledi.
Astronotlar kırmızı marulun tadının biraz rokaya benzediğini ve ferah bir tadı olduğunu söylediler. Yiyeceklerinin dondurularak kurutulmuş ve önceden paketlenmiş olduğu düşünüldüğünde bu aslında oldukça büyük bir şey. Öğlen yemeği için astronotlar marulu biraz zeytinyağı ve balzamik sirke ile tatlandırdılar.
İlk uzay salatasının yapımı oldukça uzun zaman aldı. Astronotların kullandıkları aletler sürekli etrafta süzülüyordu ve ürünler tamamen bilimsel olarak toplandı. Marullar bir kulak pamuğu ile temizlendikten sonra her bitkinin sadece yarısı kesildi, böylelikle kalan yarısını Dünya’daki bilim insanları inceleyebilecek. Burada ana hedef astronotları Dünya’dan çok uzağa götüren görevlerde nasıl yiyecek yetiştirileceğini çözmek.
“Mars’a gidiş ve dönüş yolunda ikmal alma olanağımız olmayacak” diyor Kelly ve ekliyor: “Tamamen kendi kendimize yetebilecek durumda olmalıyız. Bu yönde atılan büyük bir adım.
Facebook üzerinden yapılan soru- cevap etkinliğinde NASA uzayda yetişen bitkilerin besin değeri açısından Dünya’da yetişen benzerlerinden bir farkı olmadığını açıkladı. Uzay marulunun şekli ve boyutu da dünyadakilerle aynı. Astronotlar sırada domates ve lahana yetiştirmeyi planlıyor.