Sahra Çölü’ndeki tozlar, her yıl Afrika’dan çıkıp Atlantik boyunca sürükleniyor. Fakat bu tozlar çoğu defa, “Godzilla” denecek kadar büyük olmuyor.
Her yıl görülen bulut, Haziran ayında bu lakabı kazandı. Bu tür fırtınaların kayıtlarını tutan bilim insanlarına göre, 20 yıldır bu kadar tozlu bir olay görülmemişti. Toz bulutu, buna benzer tipik bir buluta göre %60 ila %70 arası daha fazla toz içeriyor. Ayrıca Sahra Hava Katmanı olarak adlandırılan bu yıllık doğa olayının genelde kat ettiği mesafeden de daha uzağa gitmiş.
Toz bulutu, gök gürültülü fırtınalar ve sert rüzgarların ilkbaharın sonlarından başlayarak Sahra Çölü’ndeki tozu kaldırdığı zaman oluşuyor. Sonrasında ise atmosfer bu tozu yaz mevsimi boyunca ve sonbaharın başlangıcına dek uzaklara taşıyor. Bulutun ne kadar uzağa gideceği, atmosferin yerel niteliklerine bağlı.
Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) yapılan açıklamaya göre atmosfer bu yıl, toz bulutunu yaklaşık 8.000 kilometre uzağa; Karayip adalarına ve Birleşik Devletler’in güneydoğusuna kadar taşımış.
ESA, bu yılki toz bulutunu Haziran ayı boyunca Kopernik Sentinel-5P uydusuyla izlemiş. Havadaki toz ve kirleticiler gibi ufak parçacıklar üzerinde çalışma yapmak için tasarlanan uydu, kurumun Dünya’yı gözlerken kullandığı uydu filosunun önemli bir parçası.
Meghan Bartels/Space. Ç: O.